ellipsbaan versus cirkelbaan

Ad stelde deze vraag op 04 augustus 2020 om 11:47.

Stel twee hemellichamen draaien ieder cirkelvormig rondom een gemeenschappelijk draaipunt dwz het zwaartepunt dat ligt op de denkbeeldige rechte die de twee hemelichamen verbindt. Is het dan zo dat het éne lichaam ellipsvormig rondom het andere lichaam draait?

Reacties

Theo de Klerk op 04 augustus 2020 om 11:57
Als 2 lichamen rond een gemeenschappelijk barycentrum in een cirkelbaan draaien, dan draait door verschuiving van het coordinatenstelsel waarbij een lichaam in de oorsprong komt te staan,  de ander nog steeds in een (andere)  cirkelbaan. De afstand tussen beide lichamen blijft steeds dezelfde. Eentje wordt in de oorsprong gezet. De ander... draait nu in een cirkel met straal = onderlinge afstand eromheen.

Uit metingen blijkt dat de zon zich in een van beide brandpunten van een ellips bevindt waarbij de planeet in een ellipsvormige baan eromheen draait. De excentriciteit (e = √(1 - (b/a)2 ) ) van de ellips is in het zonnestelsel meestal heel klein (zodat de ellips bijna een cirkel wordt met e=0).  Daarom wordt op school "voor het gemak" de cirkelbaan genomen omdat de afwijking tov een elliptische baan klein is en met ellipsen rekenen aanzienlijk complexer.
Ad op 05 augustus 2020 om 10:02
Aan Theo de Klerk. Duidelijk antwoord. Hartelijk dank voor uw reactie.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)