Kleinste ding dat geluid veroorzaakt

Kevin stelde deze vraag op 04 juli 2020 om 23:38.

Hoi, ik ben een leek maar had wel een vraag waarop jullie misschien een antwoord op weten. Wat is het kleinste ding dat een geluid kan produceren? Weet iemand ook wat dat veroorzaakt bij dat ding? 

ik las iets in een populair wetenschappelijk artikel over een phonon en op youtube vind ik vooral een paar lange lezingen hierover die boven mijn niveau zijn. Als je het antwoord hierop niet weet maar wel weet in welke kant ik mijn zoektocht moet voortzetten, dan wordt dat ook gewaardeerd! ik heb hbo biomedisch laboratorium onderzoek gestudeerd dus een beetje wetenschappelijke taal kan ik wel begrijpen.

Reacties

Theo de Klerk op 05 juli 2020 om 00:01
Alles wat een (lucht- of ander gas-)trilling veroorzaakt maakt geluid. Energie wordt doorgegeven als longitudinale trilling in het gas. Dat heet "geluid". Maar niet elk geluid is voor mensen hoorbaar: wij horen tussen ca. 20 Hz en 15.000 Hz. Honden en vleermuizen bij andere frequenties.
De veroorzaker van een trilling kan een klein insect zijn (vleugel of bekbeweging), maar ook een (atoom)rooster dat trilt.
Zo'n trilling hoeft niet altijd in een gas plaats te vinden en geluid te maken. Maar de trilling bestaat en is longitudinaal. Zo'n trilling wordt ook wel een phonon genoemd (zoals een lichtdeeltje een foton is): brokjes energie die een tijdelijke longitudinale  trilling veroorzaken en zo als "deeltje" zouden kunnen worden opgevat.
Het kleinste ding zou ik niet weten, maar een atoomrooster zal daar een goede kandidaat zijn.
Kevin op 05 juli 2020 om 00:04
ik weet dat je voor een geluid een medium moet hebben maar ik vroeg me dus af wat het kleinste ding is dat een "beweging" in een medium kan veroorzaken wat dan een geluid produceert en wat de oorzaak van deze eigenschap van dat ding. Als ik fouten maak in mijn aanname corrigeer me gerust!
Kevin op 05 juli 2020 om 00:13
@theo de klerk dank je voor je reactie! ik was mijn toevoeging aan het schrijven en na het posten zag ik pas je reactie. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)