Pollux

Janne stelde deze vraag op 13 juni 2020 om 20:35.

Hallo! Ik wil graag weten met welke snelheid de ster Pollux van het sterrenbeeld tweelingen zich van de aarde verwijderd, maar ik kan niets vinden. Is er iemand die mij kan helpen?

Reacties

Jan van de Velde op 13 juni 2020 om 20:47
Dag Janne,

Engels googlen:

https://www.universeguide.com/star/37826/pollux

Groet, Jan
Janne op 13 juni 2020 om 23:16
Ik heb dus een ster/sterrenstelsel nodig dat heel erg snel beweegt ten opzichte van de aarde. Dus met een snelheid van bv. 0.4c. Is er een website waarop ik deze sterren/sterrenstelsel kan vinden?
Theo de Klerk op 13 juni 2020 om 23:44
Dat is dus een heel andere vraag dan waarmee je begon.
Er is geen ster (in ons sterrenstelsel) te vinden met zo'n (relatieve) snelheid tov de zon.
Maar een sterrenstelsel: als het op de juiste afstand staat ("Wet" van Hubble) dan snelt hij met 0,4c van ons vandaan. En zal de straling die we ontvangen agvh doppler-effect sterk rood verschoven zijn.
Janne op 13 juni 2020 om 23:47
Dus zou een ster als Pollux mits het op de juiste afstand staat met een snelheid van O,4c van ons af kunnen bewegen?
Janne op 13 juni 2020 om 23:50
O wacht dat hierboven klopt natuurlijk niet. Het is dus wellicht mogelijk dat er een sterrenstelsel is dat zich met 0,4c van ons verwijderd. Het sterrenstelsel met de juiste afstand is alleen nog niet gevonden.

klopt dit? 
Theo de Klerk op 14 juni 2020 om 00:01
>Dus zou een ster als Pollux mits het op de juiste afstand staat met een snelheid van 0,4c van ons af kunnen bewegen?

Da's een onzin opmerking. Dan zou die ster geen Pollux heten of zijn. En bovendien niet in ons stelsel zitten (en daarmee als individuele ster niet herkenbaar in de "lichtvlek" van andere stelsels).

>Het sterrenstelsel met de juiste afstand is alleen nog niet gevonden.
Het is vast wel gevonden. Alleen zijn er miljarden sterrenstelsels en niet elk heeft een naam (anders dan bolcoordinaten)  of staat in lijsten genoemd. 

Wet van Hubble:  v = H0D
   0,4 c =  (70 km/s)/Mpc  D   (D afstand in mega-parsec, 1 Mpc = 3.1019 km) 

Dus je stelsel zal zich ergens op afstand bevinden van
   D = (0,4 . 3.105 km/s)/(70 km/s)    Mpc = 1714 Mpc

De Hubble telescoop zal 'm wel ergens gevonden hebben.
Janne op 14 juni 2020 om 00:09
Oké dus het is zeker dat het sterrenstelsel bestaat; het is zal zelfs gevonden zijn met de Hubble telescoop, alleen heeft het sterrenstelsel geen naam.

Begrijp ik het zo goed? 
Theo de Klerk op 14 juni 2020 om 00:17
Geen idee. Op die afstand kunnen sterrenstelsels zitten die een wegvlucht snelheid 0,4c hebben. Of er zo'n stelsel is en waar zo'n stelsel staat: geen idee. Maar dan is er wel eentje een pietsie dichterbij ("pietsie" al snel miljoenen lichtjaren) of verderweg. Ergens zal er zo'n stelsel zijn. Hebben we het gezien met bijv. de Hubble telescoop? Goed mogelijk, maar geen garantie. Hubble ziet zoveel. En het meeste heeft zeker geen eigen naam als onze buurman "Andromeda nevel M31".

Janne op 14 juni 2020 om 00:30
Heel erg bedankt voor de hulp!
Jaap op 08 januari 2021 om 03:05
Janne wil de snelheid weten waarmee Pollux, de helderste ster van het sterrenbeeld Tweelingen, zich van de aarde verwijdert.
Sterrenkundigen noemen dit de radiële snelheid1 van een ster. Wie beschikt over Binas havo/vwo, kan de radiële snelheid van Pollux vinden in tabel 32B: 3,3km/s. Een positieve waarde betekent beweging van de aarde af, negatief naar de aarde toe.

Janne heeft een ster of sterrenstelsel nodig met een grotere radiële snelheid: ongeveer 40% van de lichtsnelheid. Voorbeelden zijn te vinden in tabel 32F van Binas: quasars die zich met 92 of 211⋅106m/s uit de voeten maken. Dit is echter geen 'snelheid' in de gebruikelijke zin van het woord, maar het tempo waarmee de afstand toeneemt als gevolg van de uitdijing van de ruimte. Geen beweging door de ruimte, maar uitrekking van de ruimte zelf.

In het centrum van het Melkwegstelsel zijn sterren gevonden met een snelheid van enkele procenten van c. Bij voorbeeld de ster S62, die voor zover nu bekend, van alle sterren het dichtst langs het superzware zwarte gat in het centrum van het Melkwegstelsel beweegt3. Bij de dichtste nadering bereikt S62 begin 20234 een snelheid van ongeveer 0,1⋅c; ik weet niet in welke richting ten opzichte van de aarde.

1 Woordenlijst Nederlandse taal: radiale snelheid.
2 Een quasar is waarschijnlijk het centrum van een sterrenstelsel; het centrum is 'actief' in de zin dat het in een hoog tempo materie uit de omgeving opslokt. Engels: quasi-stellar radio source. Sommige quasars zenden ook fel licht uit.
3 https://en.wikipedia.org/wiki/S62_(star)
4 Zoals te zien op aarde; de gebeurtenis vond zo'n 26000 jaar geleden plaats.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)