dichtheid van een vloeistof

lora stelde deze vraag op 10 juni 2020 om 15:13.

Hallo, ik moet van bepaalde opgaves de dichtheid bepalen, daar is een formule voor, alleen ik raak er soms van in de war. Ik heb bijvoorbeeld 2 opgaves die op elkaar lijken, waarbij ik bij de ene wel de atmosferische druk moet optellen en bij de andere niet. Dus ik heb geen idee wanneer ik de atmosferische druk er nou wel bij moet optellen en wanneer niet. Zou iemand mij hierbij kunnen helpen? 


Bijlagen:

Reacties

Jan van de Velde op 10 juni 2020 om 16:08
Dag Lora,

Ik kan me voorstellen dat dit lastig is. En dan kun je hier de vragenstellers ook wel een beetje een verwijt maken. Tenzij ze dit opzettelijk zo gedaan hebben om je na te laten denken of de gegeven druk nu eigenlijk een absolute druk is (gemeten t.o.v. van vacuüm) of de relatieve druk (t.o.v. de druk in de omgeving).

voor het eerste geval: op 40 cm diepte 103600 Pa, op 20 cm 101800 Pa, als je die "lijn" doortrekt dan kan de druk aan het oppervlak naturlijk nooit 0 Pa zijn. Conclusie, de gegeven drukken zijn absoluut, dus inclusief de atmosferische druk boven het oppervlak.

tweede geval: op diepte 0 is de druk volgens deze grafiek ook 0. Conclusie, de gegeven druk is relatief t.o.v. de druk aan dat oppervlak. De gegeven druk op een zekere diepte is in deze grafiek dus alléén te danken aan de hoogte van vloeistofkolom erboven.

duidelijker zo?

groet, jan
lora op 10 juni 2020 om 16:20
Hallo Jan,

Ja het is veel duidelijker zo. Heel erg bedankt voor de goede uitleg en de snelle reactie.

Groetjes Lora

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)