stroom door het lichaam

lise stelde deze vraag op 08 juni 2020 om 15:17.
Welke route neemt stroom door het lichaam? Ik moet hierover bij natuurkunde een filmpje opnemen, alleen ik heb geen idee hoe ik moet starten. 

Reacties

Jan van de Velde op 08 juni 2020 om 15:32
Dag Lise,

dezelfde route als stroom altijd doet door een geleider, namelijk van plus naar min, en langs wegen met minder weerstand loopt daarbij meer stroom dan langs wegen met meer weerstand. 

Ik vind het eigenlijk een vreemde opdracht om hierover een filmpje te moeten opnemen, juist omdat die stroom zelf onzichtbaar is. Dus ik snap niet zo goed welke kant dit  op moet. Je kunt moeilijk naar een wei gaan met schrikdraad en iemand vragen die draad vast te pakken om te filmen wat er dan gebeurt, Of thuis je moeder vragen een spijker in een gaatje van een stopcontact te steken. Misschien kun je dan wel een ambulance van dichtbij filmen.

groet, Jan
lise op 08 juni 2020 om 15:37
hoi jan, 

het is ook echt een moeilijke opdracht. Wij moeten het uitleggen, dus we hoeven het niet perse te verbeelden. Het heeft iets te maken met de weerstand van het menselijk lichaam. Wij moeten met biologische begrippen uitleggen welke weg de stroom neemt, zoals de huid en bloedvaten. Maar toch dankjewel voor je hulp.


mvg Lise den Mulder
Jan van de Velde op 08 juni 2020 om 16:00
Tja, dan kan een plaatje van een mensenlichaam in powerpoint een stuk effectiever zijn dan een filmpje, lijkt me. Daar kun je dan een voor een dikkere en dunnere pijltjes laten verschijnen die de te verwachten weg aanduiden. Film is een vreemd gekozen medium dan, tenzij je dan zo'n powerpoint weer opneemt middels een screencast of zo. 

Ik ben natuurkundedocent en al wat ik hiervan weet is dat droge huid een relatief hoge weerstand heeft. Een vloeistof als bloed, met allerlei opgeloste stoffen in het plasma  zal een heel stuk beter geleiden. Maar hoe dat zit in botweefsel, merg, spierweefsel (met ook veel bloedvaten en intracellulaire vloeistof, maar ook weer met vliezen daarrond, sorry, werkelijk geen idee. Ook met Engels googlen vind ik zo op 5 minuten ook geen redelijk bruikbare informatie daarover

Op welk niveau/leerjaar zit je eigenlijk? 
lise op 08 juni 2020 om 16:04
Ik zit in 4 havo, ik zal de opdracht er bij doen zodat u een kijkje kunt nemen als u daar zin in heeft natuurlijk. Ik heb ook een engels uitgewerkt verslag over de weerstand van het menselijk lichaam enzv. erbij gedaan. Als u mij kunt helpen zou dat heel erg fijn zijn, zo niet is dat ook geen probleem.
Jan van de Velde op 08 juni 2020 om 16:57
Van havo 4 mogen we wel iets verwachten. Ik was even bang dat dit een tikje doorgeschoten tweedeklas scienceprojectje zou zijn....

En ik zie ook dat je er een heel leuk en bruikbaar stuk info bij hebt gekregen. Als je dat artikel erbij krijgt zou ik me verder op niets meer dan dat baseren, dat geeft best voldoende info om wat leuke sommetjes te maken met wat nattevingergetallen, om zo een ruw idee te krijgen hoe stroom bijvoorbeeld van een hand via je lijf naar een voet zou kunnen lopen. In die arm beschouw je dan bloedvaten, spieren, bot en huid als een systeem van "parallelweerstanden".  Pezen, gewrichten e.d. verwaarlozen we . Dit komt echt niet op een milliampère meer of minder aan, dit kan toch niet anders dan in grote lijnen. Die arm staat in serie met een bovenlijf, weer vereenvoudigd tot een aantal parallelweerstanden. Dat weer in serie met een been, analoog aan die arm. 

als je slim bent steek je de formule van de weerstand van een draad in excel, en laat je voor elke "parallelweerstand" de waarde R  uitrekenen door een geschatte lengte, een redelijk geschatte (gemiddelde) dwarsdoorsnede en de in tabel 2.4 van dat artikel gegeven soortelijke weerstand van de soort weefsel in te vullen. En zo vereenvoudig je heel de weg van hand tot voet tot een elektrisch schema van weerstanden.

Daarna wat rekenen met de wetten van parallel- en serieweerstanden om de vervanginsgweerstand van heel die weg uit te rekenen.

dan wet van Ohm, die vervangingsweerstand in combinatie met de spanning tussen hand en voet, geeft een totale stroom

En die kun je dan voor elk lichaamsdeel weer verdelen over de betrokken "parallelweerstanden" in dat lichaamsdeel.

powerpoint van maken die dat wat beeldend maakt met pijltjes als "leuke" afsluiter om de grote-lijnen conclusies uit je rekenwerk een beetje overzichteljk te presenteren. 

Ja, zo is'ie nog nog wel te doen ook. Veronderstelt wel dat je kunt rekenen met draardweerstand, parallel- en serieweerstanden en wet van Ohm. Maar dan is het ook alleen maar een uitgebreide versie van:

bereken de stroomsterkte door elke weerstand als er over de uiteinden van onderstaande schakeling 230 V spanning wordt gezet:




Groet, Jan
Lise op 08 juni 2020 om 20:20
Hoi Jan,

top dankjewel, dit heeft me echt heel erg geholpen! 

mvg Lise 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)