mechanische ventilatie en afzuigkap

Liduin stelde deze vraag op 07 juni 2020 om 12:33.
Ik zit met het volgende probleem in de keuken/kamer, die met elkaar in verbinding staan via deur met eronder een kier. Als in de keuken de afzuigkap op vol afzuigt, de deur gesloten is, ruiken we in de kamer etenslucht.  In de keuken zit geen lek bij de flexibele buis; wel is er ook een afzuigpunt van de mechanische ventilatie, dat op nul staat. Hoe is het te verhelpen?
Met vr. gr. 
Liduin Prior

Reacties

Theo de Klerk op 07 juni 2020 om 13:52
Als de keukenlucht wordt afgezogen naar buiten (en kamerramen dicht zijn)  zou je niets moeten ruiken. Er lijkt dus een "kortsluiting" te zijn waarbij keukenluchtjes indirect via een luchtkanaal in de kamer komen. Afzuiging toch niet helemaal naar buiten?
Jan van de Velde op 07 juni 2020 om 14:04
dag Liduin,

geen idee hoe de installatie bij u thuis in elkaar zit. Maar dit klinkt alsof de afzuigkap afvoert met ergens onderweg een open verbinding naar het mechanisch ventilatiesysteem. 

Liduin Prior plaatste:

wel is er ook een afzuigpunt van de mechanische ventilatie, dat op nul staat. 
"er", bedoelt u dan in de kamer of in de keuken? 

"dat op nul staat" : is dat dan alleen dat punt, of het hele systeem dat "uit" staat? 

Mechanische ventilatie uit zetten is in het algemeen geen goed idee: die systemen zitten ingebouwd in (moderne) huizen die arm zijn aan "natuurlijke" ventilatie via ramen en deuren, kieren en raamroosters e.d. Bij correct gebruik is dat energiezuinig, bij verkeerd gebruik leef je in ondergeventileerde ruimten, en dat is in allerlei opzichten ongezond. Dan hebben we het niet alleen over de in het algemeen nog wel zichtbare problemen als vocht en schimmels, maar ook over het onzichtbare probleem van verhoogde concentraties van radongas uit betonnen en stenen bouwelementen.

Mijn eerste idee zou zijn om die ventilatie in elk geval mintens eens aan te zetten als de afzuigkap draait boven een geurige pot, en eens zien of dat het probleem verhelpt. 

Groet, Jan
Liduin op 07 juni 2020 om 22:31
Meer info over ons probleem : het centrale ventilatie punt op nul betekent de laagste stand in dar systeem,wat altijd werkt. Verder grenst de keuken aan de kamer en aan de andere kant aan de bijkeuken met een deur die tijdens hèt koken dicht is evenals de deur naar de kamer, beiden met kier onderaan de deur. Ik heb de indruk dat hoe hoger de stand van de afzuigkap staat, hoe meer het ruiken gaat in de kamer.
Is het zo duidelijk en is er een verklaring voor?
vr.gr. Liduin Prior
theo op 07 juni 2020 om 22:50
>hoe hoger de stand van de afzuigkap staat, hoe meer het ruiken gaat in de kamer.

Dat klinkt een beetje als de manier waarop parfum zich snel verspreidt. Als de afzuigkap niet alle kookluchtjes verwijderd, dan verspreidt de rest zich door de keuken en uiteindelijk ook onder de keukendeurkier door en wordt merkbaar in de kamer (diffusie).
Jan van de Velde op 08 juni 2020 om 00:15
zelfde verklaring: het lijkt erop dat de afzuigkap zijn lucht op zijn minst via dezelfde "schoorsteen" naar buiten blaast. Als de druk waarmee dat gebeurt groter is dan de druk van dat ventilatiesysteem op zijn laagste stand zou de kooklucht tegen de normale stroomrichting van de mechanische ventilatie in kunnen gaan stromen. 

Om lucht af te kunnen zuigen uit de keuken moet er ook lucht ergens vandaan komen de keuken in.  Die afzuigkap zuigt bij wijze van spreken een onderdruk in de keuken. Als er daarvoor lucht uit de kamer wordt gezogen ontstaat daar ook een mate van onderdruk, die dat effect van tegenstroom in dat ventilatiesysteem alleen maar versterkt.

 Ik denk dus niet zoals Theo dat er lucht uit de keuken onder de keukendeur door naar de kamer trekt, maar juist andersom, en dat daardoor het effect van die tegenstroom in het ventilatiesysteem versterkt wordt (hoge druk ergens bovenin het systeem, lage druk in de woonkamer). De afzuigkap staat dus in feite lucht rond te pompen, minstens deels, uit de kamer, via de keuken en het ventilatiesysteem terug naar de kamer.

Zoals ik eerder al suggereerde, gooi je ventilatiesysteem eens op een hogere stand als je aan het koken bent met afzuigkap. Tweede mogelijkheid zou kunnen zijn tijdens gebruik van de afzuigkap bewust lucht van buiten toe te laten tot de keuken (buitendeur open, al is het maar op een grotere kier dan die onder de woonkamerdeur). Als dat ook niet helpt zit er maar één ding op: de installateur bellen. 

Groet, Jan
Liduin op 09 juni 2020 om 20:12
Bedankt Jan en Theo voor jullie reacties op mijn vraag. We hebben vandaag gekookt met  het ventilatiesysteem op de hoogste stand en de afzuigkap op stand drie. Het gaf geen etenslucht in de kamer. Succes dus!
Vr.gr. Liduin Prior

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)