Maximaal batterijvermogen

Liedje stelde deze vraag op 27 november 2005 om 09:41.
Hoi!

Ik moet een po doen over het maximaal laadvermogen van een batterij. Dit heb ik al:

Onderzoeksvraag

Wanneer is het door een batterij geleverde elektrisch vermogen van een lamp zo groot mogelijk? Deze onderzoeksvraag heeft betrekking op de waarde van een natuurkundig grootheid.

Hypothese
Een batterij levert een elektrisch vermogen aan een uitwendige weerstand (de weerstand die in de rest van de schakeling zit ) die op de batterij is aangesloten. Daarbij wordt de batterij warm: dit komt omdat een deel van het elektrische vermogen van de batterij in de batterij zelf omgezet wordt in warmte. De oorzaak daarvan is de inwendige weerstand van de batterij. De inwendige weerstand is de weerstand die in de batterij zit. Het door de batterij aan de uitwendige weerstand geleverde elektrisch vermogen hangt af van de inwendige weerstand van de batterij, maar ook van de waarde van de uitwendige weerstand. ( van de lamp dus in dit geval ) Wij verwachten dat het elektrische vermogen van een lamp het grootste is als de inwendige weerstand van een batterij zo klein mogelijk is. Zo kan zoveel mogelijk elektrisch vermogen bij de lamp komen.

Hoe nu verder? :? Hoe moeten we het nu uitgaan voeren ? Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Melvin op 27 november 2005 om 19:53
Beste Liedje,

Je onderzoeksvraag gaat over "wanneer" en je zegt dat het moet gaan over een natuurkundige grootheid.

Je hypothese is erg goed, maar zelf een beetje té goed. Het is namelijk waar, maar erg lastig te testen omdat je volgens mij elke keer dat je de waarde van de interne weerstand probeert te meten gebruik maakt van diezelfde hypothese.

Iets dat je makkelijker kan testen is de afhankelijkheid van andere grootheden. Je kan bijvoorbeeld kijken of het geleverde vermogen afhangt van hoeveel de batterij nog opgeladen is. Zo kan het zijn dat het geleverde vermogen langzaam afneemt, óf dat het een tijd constant blijft en in één keer snel daalt (beide hypothesen zijn goed te testen).

Verder kan je de temperatuursafhankelijkheid bekijken (pas wel op bij het verhitten van een batterij!!!)

Heb je zo meer ideeën? Groeten, Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)