spectraalanalyse

timmy stelde deze vraag op 27 maart 2020 om 20:26.

 Beste 

Ik heb een taak van Chemie en kreeg volgende vraag: Brengen we een beetje keukenzout (NaCl) in de vlam van een bunsenbrander, dan kleurt de vlam geel-orangje. Geef een bondige wetenschappelijke verklaring voor dit kleuren-spektakel. Je mag ook gebruik maken van een tekening.

Ik heb als volgt geantwoord : Metaalionen zullen bij voldoende energietoevoeging licht uizenden. De kleur van het licht hangt af van het element. In dit geval van Natrium. Elk elektron in de elektronen bezit een potentiële energie en een kinetische energie. Als gevolg van de energietoevoeging gaan elektronen aan de buitenzijde van de wolk zich verder van de kern verwijderen. Een dergelijk atoom bevindt zich in aangeslagen toestand. Alles streeft naar een zo laag mogelijke energie-inhoud. Deze toestand is onstabiel. Het gevolg is dat elektronen terugvallen naar de grondtoestand. Bij dit proces beweegt een elektron zich van een plaats met hoge energie naar een plaats met lage energie. De overschot van energie wordt afgegeven onder de vorm van licht.

Klopt dit wat ik schrijf? Is dit voldoende? Zouden jullie me willen helpen.

Met Vriendelijke Groeten

Timmy

Reacties

Jan van de Velde op 27 maart 2020 om 20:41
Wat ik nog mis is waarom de ene atoomsoort dan andere kleuren uitzendt als het andere. En dat was volgens mij de kern van de vraag. 
Theo de Klerk op 27 maart 2020 om 20:54
Kinetische of potentiele energie van een elektron in zijn baan rond de kern is ook niet helemaal correct. Bij zon en planeten wel, bij elektron spelen de quantumeffecten een rol die de "banen" alleen maar van bepaalde grootte toestaan. Alleen energie die aan een elektron wordt toegevoerd die precies met het verschil tussen twee banen overeenkomt, wordt geabsorbeerd. 
Enige uitzondering: meer energie dan nodig om geheel los te komen van de kern: de "rest" energie is dan kinetische energie van het ontsnappende elektron.
timmy op 27 maart 2020 om 20:54
Beste 

Zou u me dit willen uitleggen a.u.b ?

MVG

Timmy
Jan van de Velde op 27 maart 2020 om 22:03
Elk elektron rond de kern bevindt zich op een eigen energieniveau, noem het voor de idee een baan rond die kern. Een elektron kan naar een "hogere baan" geduwd worden door een inkomend foton, maar dan moet dat foton wel een energie hebben die precies gelijk is aan het energieverschil tussen die twee banen. Teveel is niet goed, te weinig ook niet, er is een zeker quantum energie nodig. Het atoom bevindt zich dan in wat we ook wel een "aangeslagen" toestand noemen. Dus uit een continu lichtspectrum zal een atoom alleen maar een beperkt aantal frequenties absorberen, afhankelijk van de aanwezige energieniveau-verschillen. Die absorptielijnen samen zou je de vingerafdruk van die atoomsoort kunnen noemen. Die absorptiespectra stellen ons dan ook in staat om ook van zeer verre hemelobjecten vast te stellen welke elementen aanwezig zijn in de atmsofeer van die objecten. 

Natrium geeft in het zichtbare spectrum twee kenmerkende absorptielijnen dicht bij elkaar:




Andersom, als die aangeslagen elektronen weer terugvallen naar hun oorspronkelijke niveau, wordt de daarbij vrijkomende energie weer uitgezonden in de vorm van een foton, dat dus onvermijdelijk alleen diezelfde kenmerkende energie (en dus "kleur") kan hebben.

Zo al wat duidelijker? 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)