Continu spectrum

Alisa stelde deze vraag op 08 maart 2020 om 21:52.

Beste natuurkunde.nl,

ik kwam in het examenbundel het volgende tegen: 'een gloeilampje zendt licht uit omdat de gloeidraad, dat is een vast lichaam, een hoge temperatuur heeft. Zulke stralers zenden een continu spectrum uit'

wat wordt er bedoeld met 'zulke stralers'? Kan ik hieruit concluderen dat alle vaste lichamen die licht uitzenden een continuspectrum hebben?

bedankt! 

Reacties

Theo de Klerk op 08 maart 2020 om 22:25
"zulke stralers" zijn "hete voorwerpen". Feitelijk zijn het benaderingen van "zwarte lichamen". Beetje gekke benaming voor een helder voorwerp. Maar het stamt van het idee dat een ideaal zwart voorwerp waarop licht (of energie) straalt dit absorbeert en daardoor warm wordt. En steeds warmer. En zo gauw iets warmer is dan de omgeving, gaat het energie uitstralen (aanvankelijk in voor het oog onzichtbaar licht - uiteindelijk infrarood wat je als "warmte" voelt). Op een gegeven moment straalt het evenveel energie uit als dat het absorbeert en blijft de temperatuur constant (energie in=energie uit, anders zou het alleen maar heter worden).
Die uitgestraalde energie wordt op alle golflengtes van licht uitgestraald maar niet voor elke golflengte evenveel. De energie verdeelt zich over de kleuren (golflengten) van het spectrum: een continu spectrum. Een zwart lichaam straalt een continu spectrum uit.

Dit in tegenstelling tot bijv. een LED lamp die koud blijft en ook licht uitstraalt - in een klein kleurgebied van het spectrum, meestal rood, groen of blauw. Of in combinatie van deze kleuren lijkt het "wit" voor het oog dat alle kleuren in meer of mindere mate in deze drie kleuren ervaart en in de hersenen tot "wit" mengt  (maar er is geen witte LED). Een LED kleuren-tv heeft alleen maar deze drie kleuren LEDs en kan door verhouding in meer/minder stralen in een kleur toch een volledig kleurenbeeld (voor het oog) opbouwen.
Alisa op 11 maart 2020 om 11:45
Dus een zwart lichaam zend altijd een continu spectrum uit?
Theo de Klerk op 11 maart 2020 om 11:51
Ja - per definitie. En kunnen licht ook "omzetten": ze nemen bijv. energierijke gammastraling op, warmen daardoor een beetje op en stralen dan een continuum uit waarbij de piek (de golflengte waarin de meeste energie wordt uitgestraald) wordt gegeven door de Wet van Wien. Een paar voorbeelden van waar die piek ligt vind je in BiNaS (tabel 22).
Hoe warmer, hoe blauwer (of onzichtbaar UV), hoe koeler, hoe meer rood (of onzichtbaar IR)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)