flux

liselot stelde deze vraag op 07 maart 2020 om 17:43.

 Hallo,

Ik had een vraag ivm magnetisme: Hoe werkt de wet van lenz en hoe zit het met flux? wat laat het eigenlijk zien? Ik snap de formules wel, maar ik vind het erg moeilijk om beredenerings vragen te beantwoorden over magnetisme op het examen.

bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 07 maart 2020 om 17:54

>werkt de wet van lenz
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Lenz


>hoe zit het met flux
Flux is een indicatie voor de sterkte van een veld binnen een oppervlak. Dat wordt getekend door meer of minder veldlijnen door een oppervlak.  Dat blijkt ook uit de formule: Φ = B.A  (=magnetische inductie x oppervlak).
De tekening gaat uit van een afspraak dat een sterker veld meer lijnen toont. In werkelijkheid gaat door elk punt een veldlijn, niet alleen op de plekken die getekend zijn. Maar als de waarde van B klein is, dan tekenen we maar een paar lijnen, bij grote waarde van B worden meer lijnen getekend om visueel te corresponderen met "sterk"

liselot op 07 maart 2020 om 18:54
oke, en waarom is het van belang dat B loodrecht is? ( er staat een loodrecht tekentje bij de formule ) 
Theo de Klerk op 07 maart 2020 om 19:45
Omdat het gaat om de sterkte van het veld. Die sterkte (vector) kun je evenwijdig aan het oppervlak en loodrecht op het oppervlak denken. Alleen het door het oppervlak stekende deel (loodrecht) telt mee voor de flux. 

Vergelijk het met wind op een molenwiek. Wind recht op de wiek (loodrecht op diens oppervlak) kan nuttig worden aangewend voor het draaien. Wind van opzij doet "niks". 
Met magnetische kracht loodrecht op een oppervlak kunnen we wat doen (duwen, trekken aan het oppervlak), evenwijdig eraan doet "niks". 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)