na een blikseminslag...

thomas stelde deze vraag op 03 maart 2020 om 16:41.
wat moet je doen als je door een bliksem van 10000v word geraakt en het overleeft

Reacties

Theo de Klerk op 03 maart 2020 om 17:31
Je eens goed laten nakijken of alle lichaamsfuncties onveranderd zijn gebleven.
Jan van de Velde op 03 maart 2020 om 22:56
dag Thomas,

Overigens bestaat er niet zoiets als ëen "bliksem van 10 000 V " .

Als je een spanning noemt moet je er in principe ook bij vertellen waarOVER (of tussen welke punten) die spanning dan gemeten wordt. Bijvoorbeeld over een lamp in het plafond (230 V) of tussen de polen van een auto-accu (12 V). 

Voordat een bliksem inslaat staat er tussen aarde en wolk al gauw een spanning van 10-100 miljoen volt. https://hypertextbook.com/facts/1998/MathieuLo.shtml

Omdat, àls de bliksem inslaat, er tussen de wolk en het voorwerp een kanaal van intussen geïoniseerde en daardoor redelijk goed geleidende lucht (lage weerstand, weinig spanningsdaling) ontstaan is, staan een groot deel van die miljoenen volts tussen het inslagpunt en de grond. 

En verder worden maar weinig mensen slachtoffer van een directe inslag op hun lichaam. De kansen dat te overleven, laat staan zonder permanente en serieuze schade, zijn trouwens miniem. Overlevers zijn veelal slachtoffer van een inslag dichtbij hen, waarvan de gevolgen nog steeds serieus genoeg kunnen zijn. Voorbeelden van de manieren waarop dat dan gebeurt, meer dan 90% van de gevallen van "getroffen worden door de bliksem", vind je hier:
https://www.weather.gov/safety/lightning-struck.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)