Water in zwembad

Isaak stelde deze vraag op 01 maart 2020 om 06:45.
Is er alleen in de vrije natuur sprake van buiging van het wateroppervlak door de kromming van de aarde of ook in een groot zwembad ? ( Grootste zwembad is bijna 2 kilometer lang) Groet , Isaak

Reacties

Theo de Klerk op 01 maart 2020 om 08:17
We gaan het hier niet over platte aardes hebben. Water buigt rond de aardbol zoals alles zich door de aarde laat aantrekken en als een schil tegen de bol ligt.
De oceaan en zwembad ondervinden dezelfde kromming - al is die met het blote oog, staande op de bol, nauwelijks waarneembaar.

zie https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60629  en https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/64368
Isaak op 02 maart 2020 om 09:32
Platte aarde is natuurlijk onzin. Ik vroeg me alleen af of water dat in een container zit zoals dat aangelegde zwembad van 2 km ( was het Dubai? ) ook al meekromt met de aardkromming . Aangezien water op aarde 8 centimeter kromt per kilometer  zou het water in het midden van het zwembad 8 centimeter hoger liggen dan aan het begin en eind . Maar het water in zo'n fikse container ligt dus volgens u niet horizontaal ? 
Theo de Klerk op 02 maart 2020 om 10:19
Nee, dat water kromt met de aarde mee.

Maak zo'n zwembad een kwart omtrek van de aarde lang.
Niet alleen zal het zwembad krom met de aarde meegaan maar het water ook. Er is geen enkele reden rechtuit te gaan. Waterpas is dus ook niet recht maar aarde-krom.
En "horizontaal" is ook niet recht maar aarde-krom, net zo krom als de horizon.
Isaak op 04 maart 2020 om 10:33
Ik snap dat de bodem van het zwembad meekromt en dat het water zich aan bolling van deze container aanpast maar het oppervlak van water past zich toch nooit aan aan de vorm van de container waarin het zich bevindt ? Ik bedoel - het surface van water is toch altijd vlak ? 
Theo de Klerk op 04 maart 2020 om 10:37
Waarom zou de bodem meekrommen en het water niet? Beide worden door de aarde aangetrokken en liggen als een schil om de bol.
Denk experiment: creeer een 100 m bad in de Grote Oceaan. Denk je dat het water in het bad anders hoog zal staan dan het water in de oceaan?

En ja - water is vlak. Vlak als de oppervlakte van de aarde. Helemaal niet vlak dus maar gekromd. Alleen met een zo kleine kromming op menselijke (meter) schaal, dat het lijkt alsof het kaarsrecht is.
Isaak op 16 maart 2020 om 10:11
Ik dacht dat water juist wordt gebruikt als level meetinstrument , ook bij de meting van ANP?   Ze kunnen tot 11 kilometer een communicerend vat creeren om zo te meten hoeveel hoger of lager het land ligt tov van noordzeeniveau. Het water in het communicerend vat is level toch ? Elf kilometer water gebruikt als lineaal ... Als ze dan ook nog rekening houden met de aardkromming hoe gaat dit dan in zijn werk? 
Jan van de Velde op 16 maart 2020 om 10:28

Isaak plaatste:

Als ze dan ook nog rekening houden met de aardkromming hoe gaat dit dan in zijn werk? 
Dat water kromt mee, dus dat houdt er zelf al rekening mee.  

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)