Het berekenen van kinetische wrijving

Ryan stelde deze vraag op 21 januari 2020 om 13:46.

Voor stage ben ik bezig met het ontwerpen van een borstel/polijstbank.
Deze bank is semi te vergelijken met een conventionele draaibank samen met klauwplaat. De werkstukken die bewerkt moeten worden zijn RVS groef/loopbussen. De werkstukken worden opgespannen op de klauwplaat om vervolgens met 30RMP geroteerd te worden. Aan een verstelbare kop wordt een schuur mechanisme bevestigd. De RPM van deze mechanisme is nog vrij te bepalen maar mag niet te hoog worden i.v.m beschadiging van de werkstukken en geluidsoverlast(pneumatisch aangedreven). Deze mechanisme wordt vervolgens op de hartlijn van het werkstuk met een kracht van 10N aangedrukt.



Met het tekenen en ontwerpen ben ik bijna klaar maar nu komt het rekengedeelte.
Mijn vraag is hoe bereken je en welke beginwaardes je nodig hebt bij het berekenen van de kinetische wrijving. Ik heb een tekening toegevoegd voor verduidelijking van mijn verhaal.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Groetjes,

Ryan

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 21 januari 2020 om 14:45
Ik denk dat je met kinetische wrijving (wrijving bij beweging) de dynamische wrijving bedoelt.

Als de de tekening een kwartslag draait heb je een bekendere situatie: een voorwerp met gewicht van 10N (de schuurinstallatie) dat op een oppervlak staat. Dat oppervlak beweegt horizontaal (hier: loodrecht op de gewichts/aandruk kracht).

Eenmaal in beweging is er een dynamische wrijving, meestal kleiner dan de statische als het voorwerp nog in beweging moet komen, waarvoor ook geldt:

F = μN

waarbij de normaalkracht N nu de 10 N kracht is en μ de dynamische wrijvingscoefficient, die per contactvlak (steen/metaal, metaal/metaal etc) anders is. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)