Verband lengte van een veer en elasticiteit.

Kris stelde deze vraag op 17 januari 2020 om 19:12.

  Beste
Ik zit momenteel in mijn laatste jaar HAVO
Ik moet dit jaar een onderzoekscompetentie uitvoeren over de deelvraag hierboven.

Ik heb op het internet wel al enkele zaken gevonden zoals een veer wordt van elastisch naar plastisch vanaf een bepaalde uitrekking.

Eerst krijgt men een R.E verband waarbij grotere lengte een grotere spanning teweeg brengt. Maar na een bepaalde "elasticiteitgrootte" komt een parabolische beweging tot een breuk (plastisch)

Zijn er nog enkele belangrijke onderwerpen die aanbod moeten komen over deze vraag?

Ik ben enkele dingen tegen gekomen maar weet niet of ze werkelijk iets te maken hebben over deze deelvraag o.a de Wet van Hooke.

Ook als er over dit onderwerp bepaalde interessante proefjes bestaan kunnen deze ook handig zijn.

Mvg Kris 

Reacties

Jan van de Velde op 17 januari 2020 om 20:16
Dag Kris,

ik weet niet of je hier "elasticiteit" beschouwt als een voorwerpseigenschap of als een stofeigenschap. Maar van één en hetzelfde materiaal kun je totaal verschillende veren bouwen, dus dat onderscheid is heel belangrijk. 

De wet van Hooke doet zéker mee, is van toepassing op het elastische deel van zo'n rekdiagram:



Een belangrijk zoekwoord als je de stofeigenschappen in duikt is de elasticiteitsmodulus:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elasticiteitsmodulus

Op die wikipediapagina heb je dan gelijk een berg sleutelwoorden voor een verdere zoektocht naar informatie voor een theoriehoofdstuk (literatuuronderzoek) van je PWS.

Succes, Jan
Kris op 18 januari 2020 om 10:05
Hallo, dankjewel voor het snelle antwoord Jan, ik kom hiermee zeker verder bij mijn theoretisch deel van mijn deelvraag

Op praktisch gebied zat ik te denken aan een proefje om de elasticiteit van een rekje (elastiekje) in een curve te zetten. Dus bij hoeveel spanning is de elasticiteitgrens bereikt en waar ontstaat de breuk.
Al denk ik dat dit moeilijk in kaart te brengen is zonder enige computer gestuurde meetinstrumenten.

Als u toevallig nog enkele proefjes weet die u in uw lessen geeft ofzo kunnen deze zeker vanpas komen.

Mvg Kris
Theo de Klerk op 18 januari 2020 om 10:16
> Op praktisch gebied zat ik te denken aan een proefje om de elasticiteit van een rekje (elastiekje) in een curve te zetten

Gewone rek/strek/terug naar originele lengte kun je met elke veerunster (om kracht te bepalen, maar een bekend gewicht eraan hangen werkt ook) meten en dan krijg je hopelijk een lineair verband tussen F en u.  Daarbuiten is de vervorming plastisch en definitief.
Elastiekjes die uitdrogen of langdurig in gebruik zijn (zoals een stapeltje brieven uit 1990 bijeen houden) worden heel stug en breekbaar (kruimelen). Ze worden niet "voor de eeuwigheid" gemaakt en veranderen van samenstelling o.i.v. lucht en licht over tijd.
Kris op 18 januari 2020 om 10:31
Ja, moet misschien wel te doen zijn. Volgens mij gaat de elasticiteitgrens en breuk zo dicht bijeen liggen dat het moeilijk uit te tekenen zal zijn. Maar komt wel goed.

Bedankt voor de snelle hulp aan beide!
Jan op 18 januari 2020 om 12:44
Neem dan vooral dat elastiekje ook op in je (Engels googlen !!!) literatuuronderzoek.
Want rubber is een raar stofje, en gedraagt zich helemaal niet zo op zijn "Hooke" s.

zoek maar eens via "afbeeldingen"  naar rubber band diagram
Kris op 18 januari 2020 om 18:19
Hallo, sorry dat ik jullie weeral moet lastigvallen. Ik las op de wikipedia website dat er een verband bestaat tussen de temperatuur en de elasticiteit. Maar ik vind hier zeer weinig over op het internet of het is echt héél moeilijk uitgelegt. Kan iemand me uitleggen wet de temperatuur specifiek doet in het spanning-rekdiagram. Of is dit gewoonweg niet simpel uit te leggen.

Mvg Kris
Theo de Klerk op 18 januari 2020 om 18:22
"verband" wil niet altijd zeggen dat er een wiskundig simpel verband is. Temperatuur is van invloed op elasticiteit. Da's waar. Maar hoe - dat lijkt per materiaal en temperatuurinterval te wisselen.
Hogere temperatuur geeft de atomen van een stof meer trillings-energie en daarmee meer kans los te komen van invloed van buuratomen. Daarmee is de elasticiteit (waarmee buren elkaar "vasthouden") verminderd en zal de stof eerder vervormen (hogere temperatuur zal een lager "knikpunt" geven voor een lagere kracht/uitrekking waarbij de elasticiteit ophoudt)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)