Ontbinden van krachten bij cirkelbeweging

Win. stelde deze vraag op 13 december 2019 om 19:58.

 Goedendag,







Bij de cirkelbeweging in een horizontale richting wordt vaak de Fn of de Fs ontbonden. Bij cirkelbeweging in een verticaal vlak wordt juist de Fz ontbonden

Waarom kunnen we de Fz niet ontbinden bij de horizontale en de Fs of Fn bij de verticale?

Of geven we voor de mannelijkheid gewoon de voorkeur aan de Fs of Fn bij de verticale en Fs bij de horizontale?

Groetjes, 
Win

Reacties

Theo de Klerk op 13 december 2019 om 20:10
Er is geen verschil in benadering: alleen de zwaartekracht wordt ontbonden. Dat men soms begint bij een tegenwerkende component ervan (de spanning) en zo de zwaartekracht terug construeert, geeft geen ander resultaat.

Bij horizontaal ronddraaien in de enige kracht de zwaartekracht en die kun je ontbinden langs touw en loodrecht erop (wat de cirkelbeweging geeft).

Bij vertikaal ronddraaien is er ook de zwaartekracht. Nodig is dat de spanning in het touw de middelpuntzoekende kracht heeft om het voorwerp rond te draaien.
De spanning verandert steeds van richting (de zwaartekracht niet). Daardoor is de bijdrage van de zwaartekracht aan de spanning steeds anders. Wat tekort komt moet de hand leveren. In het minimale geval levert de hand bovenin niets (Fmpz = gewicht mg) en onderop het dubbele. Aan de zijkant de volledige spanning(want zwaartekracht staat er loodrecht op en draagt niets bij).

De tekening geeft de spanningskracht in rood aan. De grootte van deze kracht altijd minstens mg zijn: zo niet dan zal het bovendeel van de cirkel niet gehaald worden en valt het voorwerp al naar beneden. 

Ga je sneller slingeren, dan levert de hand altijd een kracht Fx bovenop het gewicht. Zowel beneden als boven (waar nu het touw strak blijft)

Win. op 14 december 2019 om 02:41
Dankuwel. 
Duidelijker nu

Groetjes, Win. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)