Actie en reactie

Reimy stelde deze vraag op 17 november 2019 om 15:19.

Een actie- en reactiekracht kunnen elkaar nooit opheffen omdat de aangrijpingspunten op twee verschillende plaatsen liggen.
Ik snap dat de aangrijpingspunten op twee verschillende plaatsen liggen, maar ik snap niet waarom dat dit dan een oorzaak is van het feit dat de actie- en reactiekracht elkaat nooit kunnen opheffen.
Kan iemand dit uitleggen alstublieft? Alvast bedankt.

Reacties

Theo de Klerk op 17 november 2019 om 15:26
>omdat de aangrijpingspunten op twee verschillende plaatsen liggen.

Nee: het is omdat de krachten (die op hetzelfde punt aangrijpen) op andere voorwerpen werken. (Zouden ze, zoals jij beweert, op andere punten werken dan zou een draaiing kunnen ontstaan. Zouden ze op hetzelfde voorwerp werken dan heffen ze elkaar op).

Trap met je voet tegen de muur. De beide krachten werken op dezelfde plek (schoenzool) maar de ene kracht wordt veroorzaakt door de muur en duwt je naar voren, de andere kracht wordt door je voet veroorzaakt en duwt naar achteren.
De muur heeft een grote massa, zodat diens versnelling a = F/m klein is. Dezelfde krachtgrootte (maar de andere kant op) werkt op jou met een kleine massa: a = F/m heeft nu een grote waarde. Jij beweegt zichtbaar, de muur weinig of nauwelijks.  
(In feite zit de muur vast in andere voorwerpen waarin het vastgemetseld zit zoals de grond waardoor het effectief een nog veel grotere massa heeft en de versnelling nog kleiner is. Een bouwvallige muur staat losser en zou je zelfs kunnen omtrappen - dan is de a = F/m van de muur groter en kun je de muur zichtbaar zien bewegen)
We zeggen dat je je afzet, maar eigenlijk doe je dat niet (je trapt naar achteren (doe jij) en gaat naar voren (doet de muur). Een muur van papier daar zou je doorheen trappen en niet naar voren bewegen).
Reimy op 17 november 2019 om 16:52
Zeer bedankt!! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)