Kleuren

Gerrit stelde deze vraag op 03 oktober 2019 om 13:34.
Waarom ontstaan de kleuren niet pas bij de breking van het licht? In het zgn witte licht vind je geen kleuren ( het is ook niet wit) : je ziet ze pas bij breking, dus het lijkt mij dat ze dan ook pas ontstaan, gevormd worden. !!!???

Reacties

Jan van de Velde op 03 oktober 2019 om 14:11
Dag Gerrit,

kleuren "ontstaan" pas in je hersenen. 

Daarvóór zijn het niks anders dan elektromagnetische golven met zekere golflengtes, of elektrische signaaltjes die van je netvlies richting je hersenen gaan. 

Wit licht bestaat inderdaad niet, het is een mengsel van verschillende golflengtes EM-straling, welk mengsel in je hersens wordt geïnterpreteerd als "wit". 

Groet,Jan
Theo de Klerk op 03 oktober 2019 om 14:41
Maar je gedachten zijn niet vreemd: voor Newton (die met een prisma wit licht in kleuren scheidde en het omgekeerd ook weer tot wit licht kon maken) dachten velen dat kleuren pas ontstonden in prisma's (of bij reflectie op bijv. bodem of bladeren). 

Zoals Jan al aangaf is echt "wit" licht uit alle kleuren van de regenboog opgebouwd (en misschien meer, maar daarvoor is ons oog niet gevoelig - sommige dieren wel). Camera's hebben ook een "witbalans" waarmee ze uit voor het oog wit licht ook "echt" wit maken door een overschot aan een bepaalde kleur te filteren. Door de intensiteit van die kleur te laten afnemen is het resultaat gelijke bijdragen van alle kleuren daarmee weer "echt" wit.
Onze hersenen maken gelig, roodachtig en blauwig licht ook "wit" - maar camera fotorolletjes of sensoren doen dat niet. Vandaar de "witbalans" correctie.
Gerrit op 03 oktober 2019 om 16:16
Beste Jan, als de dingen pas ontstaan in je hersenen , dan ontstaan ook je hersenen pas in je hersenen... Hersenen zijn dan ook gewoon een waarneming. Want waarom zou je de waarneming van je hersenen anders interpreteren dan een willekeurige waarneming?
Jan op 03 oktober 2019 om 16:58

Gerrit plaatste:

dan ontstaan ook je hersenen pas in je hersenen... 
dag Gerrit,

we zijn een natuurkundesite, geen filosofie-site. 

Wat wij zichtbaar licht noemen is een heel klein stukje uit een heel groot spectrum aan elektromagnetische straling. Het enige verschil tussen radiogolven, zichtbaar licht en gammastraling is de golflengte



De kleurinterpretatie die wij aan een golflengte geven is een geheel biologisch gebeuren. 

En net zo goed als je zogenaamd wit licht kunt splitsen in de regenboogkleuren in zekere verhoudingen, kun je met datzefde mengsel van regenboogkleuren, of zelfs met een goed gekozen mengsel van alleen rood, blauw en groen, je hersens de "waarneming"  wit laten doen. Een zogenaamde witte LED bestaat ook uit drie LEDjes rood, blauw en groen

Met andere mengverhoudingen rood, blauw en groen kun je dan weer alle denkbare regenboogkleuren nabootsen, en zelfs "kleuren" die geen eigen golflengte hebben en dus natuurkundig niet bestaan, zoals paars. Dat is het principe van elk televisiescherm. 

Pure fysica en biologie, daar komt geen spatje filosofie bij kijken.

groet, Jan
Gerrit op 03 oktober 2019 om 17:41
Hallo Jan. Dat is onzinnig! Ik verwijs je dan alleen maar naar de kennistheorie. Wetenschap zonder kennis van het weten lijkt me tamelijk ongefundeerd. Maar goed. Neem een kijkje in de wetenschappelijke kennistheorie...
Jan van de Velde op 03 oktober 2019 om 18:04


 

wetenschappelijke kennistheorie...

dag Gerrit,

Ga dan die discussie liever maar elders voeren. Dat zijn geen onderwerpen voor een vraagbaak als deze. 

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)