Glijwrijving

Lisa stelde deze vraag op 29 september 2019 om 18:23.

 Ik probeerde deze vraag op te lossen maar ik begreep niet hoe ik de glijwrijving moest gebruiken. Wat ik had gedaan was
a= g× sin(hellingshoek)
X(t)= 0.5 × a × t^2 
Ik dacht dus dat je de tijd moest berekenen, zodat je weet hoelaat ze aankomen. Dus ik had de formule omgebouwd naar √(x(t))/(0.5×sin(α))
Ik dacht dus dat de tijd bij beide blokjes hetzelfde zou zijn, omdat alle waarden die ik bij de formule gebruik voor beide blokjes hetzelfde zijn,dus antwoord c. (Volgens het antwoordenboek klopt het dat het antwoord c is). Is dit de goede manier om deze vraag op te lossen? Of moest ik nog Fn en Fw berekenen?

Reacties

Jan van de Velde op 29 september 2019 om 19:04

Lisa plaatste:

 Of moest ik nog Fn en Fw berekenen?

dat, ja. 
en daarmee die wrijvingskracht langs de helling, en dan, samengenomen met de component van de zwaartekracht langs de helling, de nettokracht langs de helling, en daarna de netto-versnelling langs de helling. 

trouwens, tot nu toe heb je aardig wat rekenwerk voor niks gedaan. 

Wat ik had gedaan was
a= g× sin(hellingshoek)
X(t)= 0.5 × a × t^2 

in deze twee vergelijkingen, of in jouw weg daarheen, zie ik nergens een massa staan, dus zal de uitkomst van al je rekenwerk heel voorspelbaar 

..//.. bij beide blokjes hetzelfde zijn, omdat alle waarden die ik bij de formule gebruik voor beide blokjes hetzelfde zijn,

Het enige verschil tussen beide blokjes is nou juist die massa, als je die nergens gebruikt ga je uiteraard ook nergens een verschil vinden. Zonde van je rekenwerk dus :) 

Maar het blijft inderdaad antwoord c), ondanks verschil in massa. Ik ben benieuwd of het je lukt te beredeneren waarom, in plaats van te gaan rekenen met bijvoorbeeld 2 en 4 kg (wat uiteraard ook een optie is) . 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)