vermogen transformator

Hans stelde deze vraag op 08 september 2019 om 21:34.
hallo, ik heb 4 ventilatoren voor aansluiting op 9-12 DC volt, 3,24 Watt.
En een AC220/DC12 volt trafo met 1 Amp.

kan ik deze 4 ventilatoren probleemloos laten "draaien"op deze trafo ?

Ik wil ze n.l onder een radiator plaatsen om sneller warmteafgifte te verkrijgen naar kamer..

Reacties

Theo de Klerk op 08 september 2019 om 21:39
Serieel? Parallel? Kun je dan zelf uitrekenen.
vermogen (in watt) = spanning x stroomsterkte  (P = U.I)
Jan van de Velde op 08 september 2019 om 22:16

Hans plaatste:

En een AC220/DC12 volt trafo met 1 Amp.

dag Hans,

hoort die 1 ampère bij die 220 V of bij die 12V (typeplaatje zou duidelijk moeten zijn).
In het eerste geval moet wat je wil makkelijk kunnen, in het tweede geval ga je dan met die 4 ventilatortjes lichtjes over de ontwerplimiet heen, en dat dreigt dan te resulteren in een hete trafo die waarschijnlijk niet lang zal leven. 

Overigens moet je dit soort dingen eigenlijk alleen als noodoplossing willen doen: als een CV-radiator een ruimte niet aan kan bij een redelijke aanvoertemperatuur is hij te krap bemeten. Soms is dat onvermijdelijk (bijvoorbeeld: er is niet meer ruimte) maar in andere gevallen ben je pleisters aan het plakken op gebroken benen. Leuk voor even, maar geen oplossing voor de langere termijn.

groet, Jan
Hans op 08 september 2019 om 22:28
Dag Jan, hartelijk dank voor je bericht ! Was al bang dat de trafo net iets te “licht” was voor de gewenste inzet.

met betrekking tot je opmerking; de capaciteit is goed, echter om de watertemperatuur in de radiator te kunnen verlagen van 85 naar 70 graden om gas te besparen zal de afgifte warmte sneller moeten volgen.
Jan van de Velde op 08 september 2019 om 23:59

Hans plaatste:

de capaciteit is goed, echter ...
als je moet nuanceren met "echter" is wat jij capaciteit noemt  dus niet goed.

Ik vraag me ook af waarom je de aanvoertemperatuur zou willen verlagen tot 70°C: om winst te halen uit een HR-ketel (ik neem aan dat die er staat) moet die aanvoertemperatuur verder terug, idealiter naar 40-45°C. Heel veel HR-ketels in Nederland staan in dat opzicht véél te hoog ingesteld, want zelfs bij een aanvoertemperatuur van 70°C is de condensatie (en dus de winst van een HR-ketel) nog maar minimaal. Of, anders gezegd, als je een aanvoertemperatuur nodig hebt van 85°C om een comfortabele temperatuur in huis te halen zonder kunstgrepen is het systeem te krap bemeten. Of is je huis slechter geïsoleerd dan de installateur meende (wat op hetzelfde neerkomt).

groet, Jan
Frits op 14 januari 2020 om 16:09
Al veel nuttige antwoorden gezien, bedankt
Hans op 14 januari 2020 om 16:28
Jan, ik heb een voormalig hoofd research van de grootse CV fabrikanten geraadpleegt en hij komt met een advies van 60-65 gr max ketelwater. Om optinaal gas te besparen in relatie tot comfort, uitgaande van de nieuwste HR CV ketel zonder boiler.
Verdere reducering ketelwater is een optie wat ten koste gaat comfort.
Jan van de Velde op 14 januari 2020 om 17:15

Hans plaatste:

Verdere reducering ketelwater is een optie wat ten koste gaat comfort.
Die opmerking, zo zonder enig "tenzij...", betekent dat iedereen met een warmtepomp zou zitten bibberen heel het stookseizoen. 

Ik woon zelf in een rijtjeshuis 1970, kophuis. Ik heb flinke radiatoren hangen, want die dateren nog van vóór de eerste oliecrisis en zijn dus uitgerekend op een huis zonder spouwmuurisolatie of dubbel glas. Intussen is dit huis wèl fatsoenlijk geïsoleerd uiteraard, als is dat nog lang niet naar nieuwbouwstandaarden.

Mijn aanvoertemperatuur staat standaard op 40 oC, en dat betekent dat die radiatoren in de winter het grootste deel van de dag lauw-warm zijn. En dus nooit koude lucht over de vloer die van de ramen komt vallen.  

Voordat ik mijn aanvoertemperatuur terugschroefde waren die radiatoren afwisselend gloeiend-koud-gloeiend-koud, en dus koude lucht over de vloer en dus eigenlijk 's winters altijd koude voeten, vooral in voor- en najaar. Onder mijn werktafel dus een elektrisch voetenmatje om dat op te vangen.

Sinds een jaar of vijf (toen las ik dat eens ergens en werd ik wakker) staat mijn aanvoertemperatuur standaard op 40 oC, en dat betekent dat die radiatoren in het stookseizoen het grootste deel van de dag lauw-warm zijn. En dus zelden meer koude lucht over de vloer die van de ramen komt vallen.
Het is nu veel comfortabeler :)  (en mijn gasrekening daalde het eerste jaar gelijk 10%, deze laatste twee winters nog veel meer, maar dat heeft vooral ook met buitentemperarturen te maken)

Op de koudste dagen van de afgelopen winters heb ik dat nog wel eens een weekje omhooggeschroefd naar 50 omdat de streeftemperatuur (20oC in de woonkamer) niet gehaald werd met water van 40oC. Ik verbruikte afgelopen winter 800 m³, en mijn vrouw is bijna altijd thuis dus we stoken de hele dag. 

Mijn dochter kocht twee jaar geleden een woningbouwcooperatie-rijtjeshuis uit 1955, ook een kophuis. Op wat dun dubbel glas op de benedenverdieping na geen enkele isolatie, de vorige bewoners wilden daar niet mee mee ivm de huurprijs. Hebben we gestript en geïsoleerd (spouwmuren, dak, verdiepingsplafonds, vloer, nieuw dubbel glas overal). Ruimer dan berekend  radiatoren geïnstalleerd (kost ook maar een paar honderd méér op een volledige installatie). Ketel staat jaarrond op 45 oC. Het is gewoon altijd lekker in huis. Juli 18-juli 19 550 m³ gas (thermostaat laag van 8:00 tot 16:00 en 's nachts. 

Hoezo geen comfort met aanvoertemperaturen lager dan 65oC ? Als je een dag weg bent is de opwarmtijd wat langer, dat is alles.

Installateurs rekenen krap met de radiatoren (dat scheelt op de offerte) en laten dan de ketel achter op 80oC zodat er niet bij de eerste koude dagen klachtentelefoontjes binnenkomen. De gasrekening hoeven zij niet te betalen, en de klanten hebben toch geen vergelijkingsmateriaal op dat gebied.  

Schroef je aanvoertemperatuur maar eens gerust terug naar 55oC, en na een paar dagen nog 5 graden verder, en als je dan nog niks merkt nog maar eens 5 graden. Want tenzij je een te zuinig uitgerekend systeem in een slecht geïsoleerd huis hebt hangen kan er meer dan je denkt. In een vorstperiode zet je hem tijdelijk wat hoger, en daarna gelijk weer terug. Die aanvoertemperatuur aanpassen is een kwestie van drie knopjes, zie de handleiding. Als je de knopjes van een moderne wasmachine kunt bedienen is dat ketel aanpassen echt een fluitje van een cent. Meer comfort voor minder gas. Win-win.

Als je ventilatoren op je radiatoren nodig hebt zijn ze te krap. Goedkoopste oplossing: een grotere/dikkere radiator laten hangen. Dat verdient zich vanzelf terug, in comfort en kubieke meters. 

Groet, Jan 
(natuurkundige en ervaringsdeskundige)

zie bijvoorbeeld ook:
https://sdwaterland.nl/2016/11/laat-uw-cv-ketel-efficienter-werken/

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)