Actie min reactie

Febe stelde deze vraag op 28 augustus 2019 om 15:50.

Hoi ik heb een vraag over actie min reactie wet van Newton,

Wat als 2 auto's met een verschillende snelheid tegen elkaar botsen bijvoorbeeld de ene rijdt 120 km/h en de andere rijdt 90 km/h, is dan de kracht het grootst op de auto die het minst snel reed?

Of geldt het principe van de derde wet van Newton actie min reactie en is de kracht evengroot onafhankelijk van de snelheid en de massa? 

Bedankt voor de hulp! :)

Reacties

Jan van de Velde op 28 augustus 2019 om 16:08

Febe Meesens plaatste:

 is de kracht evengroot onafhankelijk van de snelheid en de massa? 

dag Febe,

dat ja...

Dat wordt wel eens intuïtief vreemd gevonden, want als een geladen vrachtwagen en een Fiat 500 frontaal botsen dan zie je de vrachtwagen nauwelijks hinder ondervinden, maar het Fiatje wordt als een voetbal teruggeschopt. 

Toch is de kracht op beiden even groot. Maar omdat de vrachtwagen een véél grotere massa heeft zal die bij een gelijke kracht een veel geringere versnelling (lees: snelheidsverandering) ondervinden.

F=m⋅a 

duidelijk zo?

groet, Jan
Febe op 28 augustus 2019 om 16:13
Bedankt Jan! Het is duidelijk! :)
Theo de Klerk op 28 augustus 2019 om 17:02
Misschien dat "actie min reactie" ook verwarring geeft. Het is eerder "actie = reactie" (altijd even groot en tegengesteld). En dan vliegt bij gelijke F de Fiat met kleinere massa m met een veel grotere versnelling a terug. Maar voor beide is F gelijk, alleen de onderlinge factoren m en a verschillend (maar F = ma wel gelijk)
Marcel op 05 juli 2020 om 21:55
Het is toch echt A(ctie) = -R(eactie) 
Er is altijd evenwicht en de positieve richting is altijd maar 1 kant op.
A + R = 0 en dat geeft omgezet de bovenstaande 3de wet van Newton. 
Het resultaat is dat de waarde van de reactie zelfde is als van de actie, maar met omgekeerd teken, negatief en positief. 
Theo de Klerk op 05 juli 2020 om 22:39
Je bevestigt wat ik zeg. Ik noem de grootte van beide krachten (gelijk) en zeg dat ze tegengesteld gericht zijn. Jouw minteken impliceert de kracht als vector en dan geeft het minteken de tegengestelde richting aan.

De actiekracht werkt op het ene object, de reactiekracht op het andere object (da's essentieel, want anders krijg je kronkelredeneringen dat krachten elkaar opheffen. Dat is alleen zo als je de krachten op HETZELFDE object optelt). En daarbij staan actie en reactie krachten tegengesteld, maar wel even groot. F = ma  dus ma heeft  dezelfde uitkomst als product, maar m x a = 5 x 4  is dan hetzelfde als 2 x 10. Alleen zijn de massa 5 (kg) of 2 (kg) en de versnelling omgekeerd groter: 4 (m/s2) of 10 (m/s2)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)