draaiing aarde om eigen as

Jaap stelde deze vraag op 28 juli 2019 om 19:47.

Gaarne zal ik uitleg krijgen dat de slinger van Foucault de draaiing van de aarde aantoont.
BVD
Jaap

Reacties

Jan van de Velde op 28 juli 2019 om 20:24
dag Jaap,

heel kort: Elk voorwerp met massa kent zogenoemde traagheid: zonder invloeden van buitenaf zal het voorwerp een beweging voortzetten zonder verandering van snelheid of richting. Je kent dat verschijnsel: je rijdt mee in een auto, die maakt een bocht naar rechts, maar jouw massa "wil" gewoon rechtdoor en dus lijkt het of je ten opzichte van de auto naar links wordt getrokken. 

We hangen een slinger op en geven die een nette noord-zuidbeweging. De aarde draait, en daarmee draait de aarde onder die slinger door. Een paar uur later wijst onze slinger ten opzichte van de sterrenhemel nog steeds dezelfde richting, maar is dus gedraaid ten opzichte van die meridiaan:


(we kijken bovenop de noordpool)

Bovenstaand plaatje is lichtjes versimpeld: In werkelijkheid is het effect 100 % op de polen, maar minder sterk naarmate je de evenaar nadert, en op de evenaar helemaal nul: onze slinger zou dan immers aanvankelijk heen en weer slingeren tussen poolster en Zuiderkruis, en kan dat op de evenaar blijven doen zonder ten opzichte van de aarde van richting te veranderen. 

meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slinger_van_Foucault

Duidelijk zo?

Groet, Jan
Jaap op 29 juli 2019 om 16:49
Beste Jan !
Dit was dus heel kort . Zou het ook een ietsje langer kunnen .De traagheidswet begrijp ik helemaal. Ik begrijp : de slinger wordt 'gedwongen' een bocht te maken :welke ? En vanwaar kwam hij en waar gaat hij naar toe .Ik meen de figuur , die de slinger op de vloer van het Pantheon maakt , enigszins te begrijpen , maar daar houdt het ook mee op .
Met de vriendelijke groeten van
Jaap !
Theo de Klerk op 29 juli 2019 om 17:40
Je kunt er heen lang over doen en heel kort. Ik kies voor de korte versie.
Zet de slinger op de noordpool. De slingering zal in een vlak plaatsvinden. Dat vlak verandert niet (t.o.v. de sterrenhemel, bijv. hij slingert altijd richting (niet naar) poolster).
De aarde draait in 24 uur om zijn as. De grond onder de slinger verandert dus steeds van orientatie. De slinger blijft in zijn vlak. Voor iemand die op de aarde staat en meedraait lijkt het dus alsof de slinger draait.  Kwestie van ander referentiestelsel. Voor iemand die op de slinger zou kunnen zitten, beweegt de persoon op aarde rond. Voor iemand op de aarde beweegt de persoon op de slinger rondjes.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)