onderlinge afstand watermoleculen

Barend stelde deze vraag op 27 juli 2019 om 23:45.

 Hallo , probeer op internet al een tijdje op te zoeken wat is de onderlinge afstand van watermoleculen voor 1 bar en 20 graden ( normale dagelijkse condities )

mvg Barend

Reacties

Jan van de Velde op 28 juli 2019 om 00:16
Dag Barend,

een vaste onderlinge afstand is er niet: water is een vloeistof, waarin die moleculen dus allemaal door elkaar bewegen, en die moleculen zijn ook nog eens min of meer driehoekig van vorm. 

Volgens deze bron zou er in de tetraëderstructuur die zich vormt als watermoleculen onderling "verbonden" zijn met waterstofbruggen een gemiddelde afstand van 0,28 nanometer zijn van kern zuurstofatoom tot kern zuurstofatoom:


https://www.dentistrytoday.com/technology/lasers/1367--sp-28876300  

zo zouden er dan ruim 3,5 miljoen naast elkaar passen in een straaltje water met een diameter van een millimeter. Maar ja, omdat die waterstofbruggen zigzaggen worden dat er dus nog meer. 

Je zou het ook kunnen benaderen door uit te rekenen hoeveel watermoleculen er in 1 gram water gaan, en omdat het volume van 1 gram water 1 cm³ is, kun je met de derdemachtswortel van dat aantal watermoleculen nagaan hoeveel watermoleculen er naast elkaar op een centimeter passen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)