Basis schakeling

S. stelde deze vraag op 16 juli 2019 om 17:06.

 Goede middag, Ik zat met twee vragen over de volgende schakeling in de bijlage.


Hierop is afgebeeld dat van de spanningsbron de plus naar de plus van de schakelaar wordt verbonden. En vervolgens van de min van de schakelaar naar de plus van het lampje wordt verbonden. Mijn vragen zijn nu:

1) Waarom gaan de min van de schakelaar niet naar de min van het lampje?

2) Mag je dan ook van de plus van de spanningsbron naar de min van de schakelaar gaan?

Alvast bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 16 juli 2019 om 17:35
1) slordig of maakt niks uit: het lampje brandt ongeacht de richting van de stroom
2) ja, al moet je dan misschien ook de amperemeter en voltmeter "ompluggen" omdat die de stroom in een bepaalde richting verwachten om de meter goed te laten uitslaan (naar rechts).

S. op 16 juli 2019 om 17:57
Harstikke bedankt voor uw snelle antwoord.

Ik heb hier het gevoel dat ik iets verkeerd begrijp. Hoezo wordt bij "2)" de richting van de stroom omgedraaid dan? Hij komt toch nog steeds uit de plus van de spanningsbron en doorloopt zelfde route toch? Of valt het bij een sckakelaar bij het omdraaien van plus en min niet onder slordigheid als bij het lampje?
Jan van de Velde op 16 juli 2019 om 18:36

S. plaatste:

1) Waarom gaat de min van de schakelaar niet naar de min van het lampje?

Zoals Theo al opmerkt maakt dat hier voor de werking niks uit, maar in tegenstelling tot Theo wil ik dit niet slordig noemen, maar eigenlijk geheel correct en consequent aangesloten: de pluskant van elk onderdeel hangt namelijk aan de plus van de voeding, en dat is de bedoeling: nl dat de stroom van plus naar min door elk onderdeel stroomt. 

 
groet, Jan
S. op 16 juli 2019 om 19:08
@ jan Harstikke bedankt ook voor uw antwoord. Met die pijlen erbij snap ik wat er bedoeld wordt met "plus- en min kant ".

Zou u als u tijd heeft ook uw intake op 2 kunnen geven?
Jan van de Velde op 16 juli 2019 om 22:25

S. plaatste:

 2) Mag je dan ook van de plus van de spanningsbron naar de min van de schakelaar gaan?

Wat je bedoelt met mijn "intake" is me niet duidelijk, maar voor de werking van een schakelaar is het onbelangrijk in welke richting een stroom erdoorheen loopt. Overigens zul je op de aansluitpunten van de blokjes met lampjes, schakelaars etc nooit plussen en minnen aangegeven zien staan. Op jouw foto zijn alle plussen en minnen dan ook "geshopt". 

Als jij dus graag de aansluitdraden verwisselt, ga je gang:



Doe dat echter niet voor de meters: de zwarte aansluiting, de "com" oftewel "common terminal" moet altijd aan de min van de schakeling hangen. Een digitale meter zal in de meeste gevallen niet protesteren, wel een "-" tonen op het scherm, maar de getoonde analoge meters willen uitslaan naar links en dus naar buiten de schaal. 

Correcte aansluiting van fase- en nuldraden (bij wijze van spreken de plussen en minnen van een wisselstroomschakeling) in schakelaars en lampen van een huisinstallatie is dan weer wel belangrijk: niet voor de werking, dat maakt nog steeds niks uit, wèl voor de veiligheid. Bijvoorbeeld voor een schroeffitting van een lamp mag de fase niet aan dat schroefhuis vastgemaakt worden, maar moet aan dat voetcontactpunt.



Dat is minder gevaarlijk voor wie zonder verstand van zaken (en dus zonder in de meterkast de juiste groep af te sluiten) een kapotte lamp verwisselt. 

Groet, Jan
S. op 17 juli 2019 om 00:10
Yes ik snap het nu. Bedankt voor uw tijd om het uit te leggen!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)