keuzekatern vwo relativiteitstheorie

Naomi stelde deze vraag op 11 juli 2019 om 11:17.

 Hoi,

Ik ben bezig met de keuzekaternen voor de aankomende mondelinge staatsexamens.
Nu heb ik van LOI wel de twee katernen relativiteitstheorie en kern- & deeltjesprocessen gehad, maar niet de online licentie die hierboven zat. Ik vroeg me dus af of iemand een document had met de tekenbladen voor de opgaven waar een T bij staat. 

En of iemand de antwoorden had van deze keuzekaternen :) 

Dit zou me echt enorm helpen! Alvast bedankt ;)

Reacties

Naomi op 11 juli 2019 om 11:18
Oh en de werkbladen die bij de opgaven horen met een W als dat mogelijk is.
Theo de Klerk op 11 juli 2019 om 11:50
>Nu heb ik van LOI wel de twee katernen relativiteitstheorie en kern- & deeltjesprocessen gehad, maar niet de online licentie die hierboven zat

De meest logische weg zou zijn het LOI te benaderen en de licensie te krijgen. Aannemend dat je de rechtmatige cursist bij LOI bent.
Naomi op 11 juli 2019 om 12:07

Ja ik heb net een halfuur gebeld met LOI en zij zeggen dat ik de licentie zelf moet kopen, dat LOI die niet erbij koopt. -_-

Ik word helemaal knetter gek van hun. Ik heb iig aangegeven dat ik het raar vind dat ze maar halve stof uitgeven. Zonder de licentie heb ik geen antwoorden van de opdrachten die ik in het boekje heb staan en kan ik niet oefenen op werkbladen en tekenbladen. Ik vermoed dat ik deze vaardigheden wel gewoon moet hebben voor de mondeling examens.

Theo de Klerk op 11 juli 2019 om 12:54
Vreemde handelwijze als ik het goed begrijp.

Naar andermans zaken wijzen en de leerling met extra kosten opzadelen. Dan zou men als instituut eigen modules met alle materialen moeten leveren en niet gemakshalve zeggen "anderen hebben het, kijk daar en o ja, betaal ook even". Als aanvulling op eigen materiaal ("kijk ook eens bij...") is het een ander verhaal.

Als dat de situatie is, dan is dat een slechte beurt voor LOI. Andere niet zo fraaie zaken over LOI kwamen laatst ook al naar voren (beweerd wordt een zeer onvolledige set aan quantum wereld materialen).
Naomi op 11 juli 2019 om 13:00
Klopt, dat was ik ook. Ik ben bezig met een zaak want ik kleun er echt enorm naast door hun. De motivatie om nu nog heel hard te leren voor de mondelingen was al weg door de schriftelijke examens die zo slecht gingen door hun tekort doen, en nu ik dit ook nog eens zelf op moet gaan lossen heb ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat ik de examens opnieuw moet gaan maken, omdat de cijfers die hieruit gaan komen nooit voldoende zullen zijn voor mijn inschrijving aan de uni.

Ze gaan in ieder geval hun lesmateriaal vernieuwen naar aanleiding van mijn klacht (en van anderen), maar dat is pas eind dit jaar klaar en daar heb ik dus niks aan...

Ik vind het heel jammer want ik vind natuurkunde, scheikunde en biologie echt hele leuke vakken en verdiep me er graag in, maar ik ga in september naar het hbo en ik weet niet of ik dan genoeg tijd heb om weer alle vwo stof tussendoor te gaan doornemen (+de onderwerpen die ik nog niet heb gehad) en dan ook nog eens opnieuw examens af te gaan leggen. Ik vrees op een jaar studievertraging.
Theo de Klerk op 11 juli 2019 om 13:06
Vreemd trouwens dat relativiteit of kerndeeltjes bij een mondeling staatsexamen horen. Het zijn twee "schoolexamen" modules die alleen door een schoolexamen SE worden getoetst en niet op het centraal schriftelijk. Ik zou aannemen dan ook niet op staatsexamens mondeling.

Doordat het een keuzemodule is (relativiteit, kerndeeltjes, geofysica en biofysica zijn de keuzemodules voor vwo) zijn de behandelingen op scholen ook nog al verschillend. De gebruikte methoden (bv Systematische Natuurkunde vs Overal Natuurkunde) hebben nogal afwijkende insteken en behandelen soms compleet andere onderdelen.
Naomi op 11 juli 2019 om 13:12
Blijkbaar worden elk jaar twee keuzekaternen gekozen door duo die voor iedereen gelden die meedoen aan de staatsexamens. De mondeling examens zijn eigenlijk gewoon schoolexamens, maar omdat ik niet op school zit maar een thuisstudie deed moet dit dus apart worden ingepland. Het cijfer dat ik krijg is een combinatiecijfer van het schriftelijk en het mondeling examen samen. Ik weet namelijk helemaal niet welke cijfers ik apart heb gehaald voor de schriftelijke examens. Ik krijg alleen de gecombineerde cijfers te horen na mijn laatste mondeling examen. Wel heb ik nog recht op inzage.

Ik hoor trouwens van meerdere mensen dat ze mondeling examens voor vakken zoals wiskunde, natuurkunde, biologie en scheikunde vreemd vinden. Er worden ook andere dingen gevraagd. Je moet bijvoorbeeld ook laten zien hoe je handelingen uitvoert op je rekenmachine of GR, en ze bekijken bijvoorbeeld hoe je een erfelijkheidsdiagram van biologie aanpakt.

Als ik de examens opnieuw ga doen weet ik in ieder geval wel dat ik de boswell beta examens ga afleggen. Hierin komt namelijk elk onderwerp aan bod, en niet een selectie van onderwerpen zoals op de centrale examens. Tevens hoef ik ook geen mondelingen examens af te leggen gezien alles gewoon gevraagd wordt. (En het is goedkoper dan staatsexamens)
Theo de Klerk op 11 juli 2019 om 13:41
>elk jaar twee keuzekaternen gekozen 
Dat geldt ook voor scholen. Twee onderwerpen moeten worden gekozen en met een SE worden afgesloten.

>Het cijfer dat ik krijg is een combinatiecijfer van het schriftelijk en het mondeling examen samen
Dat is ook hoe het examencijfer van reguliere scholieren wordt samengesteld. Als ze tenminste eerst slagen voor het centraal schriftelijk (eisen m.b.t. Nederlands, Engels en Wiskunde).

>Je moet bijvoorbeeld ook laten zien hoe je handelingen uitvoert op je rekenmachine of GR
Dat hoort bij de Domein A zaken waarin je wiskundig inzicht toont, grafieken kunt interpreteren en (op schriftelijk examen getest doordat kandidaten het apparaat moeten gebruiken tijdens berekeningen) rekenmachines kunt bedienen.

>boswell beta 
Die ken ik toevallig. Prima (beter) alternatief.
En uit je eerdere reactie bij https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/66751 - daar gebruiken ze ook Systematische Natuurkunde.
Naomi op 11 juli 2019 om 13:50
>Het cijfer dat ik krijg is een combinatiecijfer van het schriftelijk en het mondeling examen samen
Dat is ook hoe het examencijfer van reguliere scholieren wordt samengesteld. Als ze tenminste eerst slagen voor het centraal schriftelijk (eisen m.b.t. Nederlands, Engels en Wiskunde).
--- Ja, alleen staan de cijfers van het SE en CE nog apart vermeld op het rapport, bij staatsexamens krijg je maar 1 eindcijfer.

En ik ben zeker opgelucht dat de uni de boswell beta examens toelaat. Naar mijn mening kun je door alle onderwerpen te vragen veel beter toetsen wat de capaciteiten van een leerling zijn. Op het CE moet je maar geluk hebben of 1 van de geselecteerde onderwerpen je liggen.

Wat vond u eigenlijk van examen natuurkunde?
Ik vond hem namelijk best wel heel pittig. Het deel met Dafne schippers tegen Irene wust was super makkelijk (hierdoor ging ik eigenlijk een beetje te vroeg juichen).
Het onderdeel met "PET samen met CLI" was ook wel goed te doen.
Maar het gedeelte met de zon en zonnebrand, en het quantumgedeelte en überhaupt de opdracht onder "Ruiken" vond ik bijzonder lastig.

(nou werd ik ook helemaal paniekerig van het quantumgedeelte omdat ik dat dus niet zo uitgebreid gehad heb)

Helaas heb ik in die paniek en de tijdstress het laatste gedeelte met elektriciteit en elektromagnetisme niet kunnen maken, en laat ik hier nou juist best goed in zijn. Als ik direct dat gedeelte had gemaakt had mijn cijfer een stuk hoger uitgevallen :(
Theo de Klerk op 11 juli 2019 om 14:06
Beetje laat, maar mijn eerste suggestie aan leerlingen is "kijk het hele examen door - blijf niet hangen op een opgave die je niet snapt. Vaak zijn eerste en laatste opgaven "simpeler" dan de tussenmoot. De eerste om je gerust te stellen, de laatste als makkelijke afsluiter."

De opgaven waren m.i. goed te doen. Met weer iets meer nadruk op inzicht dan rekenvaardigheid (terecht m.i. - onze buurlanden blijven nijver rekenen). Voor het quantum gedeelte werd voor het eerst in jaren eens niet gevraagd "heeft quantum mechanica hier meetbare invloeden" maar nu een veersysteem wat niet helemaal anders is dan een elektron in waterstofatoombanen. 

Alles bij elkaar een goed doenbaar examen volgens mij. Met wat moeilijker delen maar te weinig om, als je de kennis hebt, een onvoldoende te halen.
Naomi op 11 juli 2019 om 14:27
Ik had mezelf ook voorgenomen om eerst de makkelijkere opgaven te doen, maar ben dit door de stress en paniek vergeten. Ik kon me met die  paniek ook helemaal niet meer concentreren (ik heb al concentratieproblemen vanwege adhd), hierdoor moest ik sommige vragen 5 keer lezen voordat binnenkwam wat er werd gevraagd en wat er stond. Stomme fout is dat ik aan moeilijke opgaven begon, ze half maakten en daarna toch afhaakte omdat het te lang duurde.

Ik ben erg slecht met tijd indelen, en presteren onder tijdsdruk is echt een verschrikking...

Ik heb net het examen van het tweede tijdvak doorgelezen en ik denk dat ik daar een beter cijfer voor had gehaald dan voor het examen in het eerste tijdvak. Maarja, helaas he.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)