Zeilen

Jan pol stelde deze vraag op 04 juli 2019 om 21:48.

Quote

 Als je met zeilen op de rand zit om de boot recht te houden heeft het dan zin om achterover te leunen? Voor mijn gevoel heeft het geen zin aan gezien het raak vlak aan de zijkant zo ver mogelijk is bereikt waardoor het gewicht op het einde waar je de boot raakt hetzelfde blijft. Groetjes j pol

Reacties:

Theo de Klerk
04 juli 2019 om 22:03
Quote
Examenvraag vwo 2013-I-24.  Korte antwoord op je vraag: ja, het maakt uit. Het heeft niet zoveel met gewicht als wel met krachtmoment (= kracht x afstand tot draaipunt) te maken.Jan van de Velde
05 juli 2019 om 00:13
Quote
dag Jan,

maakt zelfs zoveel uit dat ze er op sommige snelle zeilboten zoals deze Flying Dutchman speciaal trapeze-installaties op installeren zodat de fokkemaat zijn zwaartepunt zo ver mogelijk buiten de boot kan brengen:groet, (andere) Jan
Jan van de Velde
08 juli 2019 om 12:25
Quote
Als je zou willen voelen of dat uitmaakt of niet dan kan dat.

Leg een bezem met zijn steel op tafel en de relatief zware borstel net over de rand. Leg een hand op de tafelrand onder de bezemsteel. Dat is prima vol te houden. 
Schuif nu de bezem op, zo dat de borstel steeds verder van de tafelrand komt (het zwaartepunt van de bezem schuift steeds verder van het steunpunt op je hand) 

Hoe verder je de bezem opschuift, hoe pijnlijker dat wordt voor je hand op de tafelrand. De kracht op je hand wordt steeds groter. 
Dat betekent dat ook de kracht op de rand van de zeilboot steeds groter wordt naarmate je verder naar buiten buigt. 
Jan pol
09 juli 2019 om 19:09
Quote
Het gewicht verplaatsen zoals u aangeeft met de bezemsteel dat gedeelte begrijp ik als ik van de ene zijkant van de boot naar de Andere zijkant van de boot ga dan zal de boot door het gewicht schuiner gaan. Maar mijn vraag is als ik al zo ver mogelijk op de rand zit en dan in de houding zoals op de foto van Theo ga zitten heeft dat nut. Volgens mij veranderd het aantal kilo,s wat je weegt en op het uiterste van de kant van de boot drukt niet of je nou achterover leunt of recht op zit. Maar volgens alle zeil experts is dit nooit waar. De zeilboot waar wij op zeilen kun je niet met een harnas aan de mast hangen. Dus de discussie die ik heb gaat puur om het gewicht op de rand. Alvast bedankt voor de antwoorden zo ver groetjes jan
Jan van de Velde
09 juli 2019 om 19:50
Quote
dag Jan,

Jan pol plaatste:

Maar mijn vraag is als ik al zo ver mogelijk op de rand zit en dan in de houding zoals op de foto van Theo ga zitten heeft dat nut. 
dan heb je uit dat proefje met die bezemsteel ook niet gehaald wat ik bedoelde.

Maar het maakt niks uit, of je nu gestrekt op een plank gaat liggen die buiten de boot steekt, gestrekt over de rand van de boot leunt, of gestrekt aan een trapeze gaat hangen, al wat telt is de loodrechte afstand van je zwaartepunt tot aan het draaipunt van de boot. 


Met zo'n trapeze kun je je zwaartepunt veel verder buiten de boot brengen dan leunend over de rand dan hier in de tekening overigens.

Blijft nog één proefje over dat je zal moeten overtuigen, en daarvoor moet je een speeltuin opzoeken: Stickman links wint, totdat Stickman rechts achterover gaat hangen.

Jaja, erg leerzaam, zo'n speeltuin. Kinderen spelen er veel te weinig. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)