Golfvorm van fotonen

Willem stelde deze vraag op 25 juni 2019 om 21:30.

 Ik heb drie vragen, en die zal ik even inleiden.

Bij golffenomenen (in bijvoorbeeld de eletrotechniek, elektrische spanning of stroom), kan de golfvorm van de grondfrequentie afwijken van een perfecte sinusvorm, iets dat harmonischen veroorzaakt.
Dus golven met hogere frequenties en een lagere amplitude, die perfecte sinusvormen hebben opgeteld bij een perfecte versie van de grondfrequentie (Fourier).

Ik ga er vanuit dat bij het rekenen aan/met fotonen en andere 'golvende' deeltjes er uitgegaan wordt van perfecte sinusvormen. Dus mijn vragen zijn:

1] Kan er bij subatomaire 'golvende' deeltjes (ik denk primair aan fotonen) ook sprake zijn van harmonischen? Dus kan golfvorm van een foton ook afwijken van een perfecte sinus?
2] Indien die vorm wel kan afwijken, waardoor dan welke invloed?
3] Kan er dan ook verschil zijn in de golfvorm van het electrische en die van het magnetische component (bij fotonen dus)?

Reacties

Theo de Klerk op 25 juni 2019 om 21:50
>1) Kan er bij subatomaire 'golvende' deeltjes (ik denk primair aan fotonen) ook sprake zijn van harmonischen?

Er is niks subatomairs aan fotonen. Die deeltjes golven ook niet (ze heupwiegen niet) - de straling gaat recht vooruit. Daarbij heeft het een elektrisch veld en een magnetisch veld dat loodrecht op elkaar staat. De grootte van het veld wisselt en wordt door een sinus weergegeven. Grote verwarring bij iedereen die met een half oog naar de plaatjes kijkt: lichtdeeltjes gaan rechtdoor. De velden varieren van sterkte en worden als golven weergegeven.



Een foton heeft een enkele frequentie. Maar omdat we niets absoluut zonder fout kunnen meten kan die frequentie iets meer of iets minder zijn. Al die toestanden die het kan hebben leg je overelkaar en dan ontstaat ineens een "deeltje" - iets met een eindige afmeting en een energie die E±ΔE kan zijn waarbij ΔEΔt > h/(4π)  (Heisenbergs onzekerheidsrelatie)

Als we licht als een puur golfverschijnsel nemen, heeft elk soort licht maar 1 golflengte maar spreidt zich die ene golf wel in alle richtingen uit. 
Als we licht als deeltje zien dan heeft het deeltje een energie (met foutmarge ΔE) waardoor het kan worden samengesteld gedacht uit vele nabijgelegen frequenties maar slechts over beperkte afstand: een deeltje.


>2] Indien die vorm wel kan afwijken, waardoor dan welke invloed?
Nee, wijkt niet van vorm af.

>3] Kan er dan ook verschil zijn in de golfvorm van het electrische en die van het magnetische component (bij fotonen dus)?

Nee - dan is het geen foton meer.

Willem op 25 juni 2019 om 22:12
Interessant dat iets dat bij ander golfverschijnselen voorkomt, hierbij niet voorkomt.
Theo de Klerk op 25 juni 2019 om 23:21
Licht gezien als golfverschijnsel doet alles wat een golf ook doet (verspreiding, afname amplitude, interferentie e.d.). Alleen is licht geen golf. Het is ook geen deeltje, al gedraagt het zich soms wel zo (fotoelektrisch effect, compton verstrooiing).
Wat het is, we weten het niet. Misschien heeft het nog wel meer soorten gedrag.
Qua golf/deeltje gedrag noemen we het, bij gebrek aan betere kennis, het duale karakter van licht.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)