bliksem

Cobie stelde deze vraag op 19 juni 2019 om 23:06.

 Ik heb begrijp dat het schuilen onder een boom bij onweer niet handig is. Bomen schijnen bliksem aan te trekken en ze zijn boven het "hoogste" punt.  En inderdaad: veel mensen worden getroffen door de bliksem terwijl ze onder een boom staan. Mijn vraag: er zijn zo veel bomen..hoe kan het nou dat uitgerekend de boom waaronder geschuild wordt, de bliksem inslaat? is het dan ook de mens die, in samenhang met de boom, de bliksem nog meer aantrekt? Ik ben erg benieuwd naar uw antwoord.

Reacties

Theo de Klerk op 19 juni 2019 om 23:17
>hoe kan het nou dat uitgerekend de boom 
Kwestie van kans en domme pech. Er zijn ook duizenden bomen waar de bliksem niet in slaat. Mensen die daar onder scholen hebben mazzel.

Het is net als de staatsloterij: de kans getroffen te worden/te winnen is verwaarloosbaar klein (zonde van het geld dus). Maar soms wint iemand toch...

Het veiligst ben je in een metalen doos zoals een auto. Die fungeert dan als kooi van Faraday waarbinnen geen stroom komt.

Anders kun je het best je zo klein mogelijk maken met de hielen tegen elkaar. Een blikseminslag in de nabijheid geeft een groot potentiaalverschil in de omgeving binnen kleine afstanden. Als er een geleider is dan kan er een stroom gaan lopen. Natte voeten en lichaam is zo'n geleider. De stroom kan dan van linkervoet naar rechtervoet lopen, door je benen en lichaam en kan hartstilstand veroorzaken. Door je hielen tegen elkaar te houden heb je daar een kortsluiting: de stroom gaat van de ene voet naar de andere (en terug de grond in) zonder door je lichaam te gaan. 
Dat fenomeen is de reden waarom soms alle koeien in een wei overlijden bij blikseminslag nabij: die kunnen hun vier poten niet tegen elkaar zetten zonder om te vallen. Liggend hebben ze een betere kans.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)