Golven en polarisatie

evy stelde deze vraag op 02 november 2005 om 14:53.
Hoe komt het dat golven bijna ongehinderd door isolatoren passeren maar door geleiders worden weerkaatst? En kan iemand me iets meer vertellen over wat polarisatie nu juist is? Ik weet dat je bij licht een circulaire en lineaire polarisatie kan hebben maar ook al heb ik wat opzoekingswerk verricht ik begrijp het verschil toch nog niet zo heel goed!!! En kan je dan ook polarisatie doen bij golven?

groeten evy

Reacties

Bert op 04 november 2005 om 23:24
Dag evy,

dat lichtgolven bijna ongehinderd door isolatoren kunnen passeren is een gevolg van de energieniveaus van de electronen. Een lichtgolf wordt gehinderd als hij een electron in een hogere energietoestand kan brengen, en de energie van zichtbaar licht is te klein om dat in een isolator voor elkaar te krijgen. De zogenaamde energie-gap in een isolator is al gauw 10 eV en dat komt overeen met een golflengte die hoort bij ultraviolet licht. (en ja, UV gaat niet makkelijk door glas, achter vensterglas kun je nauwelijks bruin worden)

Door kleine hoeveelheiden metaalionen aan b.v. glas toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat er een tussenliggend energienieveau in de energie-gap ontstaat, en daardoor kan licht van een bepaalde golflengte wel geabsorbeerd worden. Zo kun je gekleurd glas maken.  

Metalen hebben geen energie-gap, en daardoor kun je de electronen met heel weinig energie in beweging brengen (dat is ook de reden dat ze stroom geleiden) en zichtbaar licht (dat dus niet zo veel energie heeft) kan zijn energie gemakkelijk aan deze geleidingselectronen afstaan.

Dat een lichtgolf gereflecteerd wordt door een metaal kan ik niet in een paar woorden uitleggen. Het heeft te maken met het feit dat een lichtgolf een electromagnetisch golfverschijnsel is, dat er voor zorgt dat de electrische lading in een metaal op een zodanige manier gaat bewegen dat er een soort interferentie optreedt. Daardoor krijg je in het metaal destructieve interferentie (dus geen licht) en buiten het metaal constructieve interferentie waardoor een gereflecteerde lichtstraal ontstaat.

Voor polarisatie van lichtgolven verwijs ik je maar naar Hyperphysics: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/phyopt/polarcon.html#c1

Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)