Verband tussen massa en uitrekking elastiekje

Jody stelde deze vraag op 21 mei 2019 om 17:54.

 Hoi,
ik moet een onderzoek met verslag maken over het verband tussen de massa en het uitrekken van een elastiekje, mijn vraag is nou wat het verband hiertussen is. Ik dacht eerst recht evenredig maar gezien de grafiek die eruit is gekomen denk ik toch dat dat niet helemaal juist is.
Zou iemand mij misschien verder kunnen helpen?
A;v

Reacties

Theo de Klerk op 21 mei 2019 om 18:21
Wat laat je grafiek zien?
Alleen een "ideaal" veersysteem zal F = Cu hebben (u = uitrekking). Een elastiek zal dat meestal niet zijn (trekt harder terug bij meer uitrekking en na nog meer uitrekking vervormt of knapt het elastiek).
Jan van de Velde op 21 mei 2019 om 19:14

Jody plaatste:

 Ik dacht eerst recht evenredig 

dat zal het vrijwel zeker niet zijn. Ik verwacht een soort van S-vormige F/u grafiek, die bovendien anders zal verlopen afhankelijk van of je hem steeds meer of steeds minder belast. 

Rubber is een heel raar materiaal, in vele opzichten. Met zomaar één meetserie ga je er weinig zinvols over uitvinden denk ik. Hier kun je desgewenst een heel profielwerkstuk over maken.

Groet, Jan
Arno op 22 mei 2019 om 20:16
Kun je je meetresultaten eens posten? Als je deze resultaten in een grafiek uitzet, krijg je dan inderdaad een grafiek die afwijkt van een rechte lijn? Als dat zo is heb je in ieder geval niet met een recht evenredig verband te maken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)