uitzetten van gas en warmte overdracht

patrick stelde deze vraag op 17 april 2019 om 11:45.

 Ooit zag ik het volgende verschijnsel.
Iemand had een uiteinde van een koperen buis in zijn hand. Dat buisje was gevuld met een gas. Ik dacht freon, maar weet dat niet zeker.
Na een paar minuten was het onmogelijk geworden om het andere uiteinde vast te pakken. Dat was namenlijk erg warm geworden.
Op mijn vraag hoe dat werkte zij de man dat het gas uitzette, door de warmte van de hand. Dan steeg het op naar het andere einde van de buis en gaf daar de opgenomen warmte weer af. Hierdoor zakte het gas weer naaar beneden en werd weer verwarmt. Enzovoort.
De man die mij dit buisje liet zien en voelen heb ik nooit kunne terugvinden. Het was overigens ook jaren later toen ik op dat idee kwam.

Maar weet iemand hoe zoitets kan.

Ik hoor het heel erg graag.

Reacties

Jan van de Velde op 17 april 2019 om 12:04
Dag Patrick,

dit klinkt als tovenarij: warmte stroomt namelijk altijd van een plaats met hogere temperatuur naar een plaats met lagere temperatuur. Bijgevolg kan het eind van dat buisje nooit een hogere temperatuur krijgen dan het andere uiteinde dat de man in de hand had. 

Groet, Jan 
patrick op 18 april 2019 om 23:45
Dag Jan, ik begrijp je reactie, maar ik heb er wel mijn hand (bijna) aan verbrandt. Tegelijkertijd, een tuinslang die je in de zon legt levert uiteindelijk ook water dat warmer is dan de zonnestraal.   
Jan van de Velde op 19 april 2019 om 00:46

patrick plaatste:

een tuinslang die je in de zon legt levert uiteindelijk ook water dat warmer is dan de zonnestraal.   
Je vergist je: de bron van die zonnestraal heeft een temperatuur van ca 5600°C. Zo warm zou die tuinslang in theorie ook kunnen worden op den duur. Een zonnestraal zelf heeft overigens geen temperatuur, draagt alleen maar de energie, die dan vrijkomt als warmte zodra de straal wordt geabsorbeerd. 

Maar als de warmtebron van dat buisje een mensenhand was, dan kan dat buisje ook nergens warmer worden dan die mensenhand, en is elk vertelsel over opstijgende gassen in dat buisje niets dan het mistgordijn dat elke goochelaar optrekt om te verhullen wat er werkelijk gebeurt.

Het is niet onmogelijk dat het buisje gevuld is met een of andere stof die na daartoe getriggerd te worden (een tikje ertegen kan voldoende zijn)  in een scheikundige reactie, of een kristallisatieproces, ineens veel warmte doet vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de heatpacks die bij de drogist te koop zijn. 

Maar dan is het buisje onder de hand van de goochelaar net zo heet als aan het andere eind. Daar zou ik als goochelaar overigens wel wat op kunnen bedenken, toch zeker voor de korte tijd die nodig is om de truuk te tonen.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)