Lange afstand transport elektrische energie

Martina van 't Klooster stelde deze vraag op 14 maart 2019 om 14:08.

Quote

Goedemiddag meneer, mevrouw,

Op dit moment zit ik in mijn eindexamen jaar van de havo en ben druk bezig met het afronden van mijn profielwerkstuk. Mijn profielwerkstuk heeft als hoofdonderwerp Blue Energy en heeft als hoofdvraag: Wat is rendabeler het Blue Energy systeem van dezelfde grootte plaatsen bij de Breezanddijk of bij de monding van de Jordaan in de Dode Zee? Dit wil ik vergelijken door de stroom naar een punt te laten gaan. Dus de stroom moet vervoert worden vanaf de Breezanddijk naar mijn school en vanaf de monding van de Jordaan in de Dode zee naar mijn school. Om dit te kunnen berekenen heb ik de weerstand die een hoogspanningskabel heeft nodig. Hiervoor zou ik graag de diameter van een hoogspanningskabel willen weten, de diameter van de verschillende draden die er in zitten en uit welk materiaal de kabels bestaan.

Ik hoop dat u mij hier op antwoord kunt geven!

Ik zie uw informatie met belangstelling tegemoet.

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groet,
Martina 

Reacties:

Jan van de Velde
14 maart 2019 om 17:05
Quote
Dag Martina,

Dat soort encyclopedische gegevens zijn bij ons ook niet bekend. Maar je moet dat  vanuit Jordanië toch zeker niet gaan uitzoeken voor een gewone wissel-hoogspanningsleiding. Op die afstanden heb je véél te veel inductieverliezen.

Wellicht kun je handige en bruikbare informatie vinden voor gelijkspanningsvervoer met zoekwoorden NorNed, BritNed en HVDC. Er bestaan vele types kabels, die meestal voor elk project apart ontworpen worden. 

Eén ding is op voorhand zeker: een rendabel voorstel gaat transport vanuit Jordanië nooit worden, toch zeker niet in verband met de beperkte vermogens van Blue Energy-installaties. Enneh, stroomt er eigenlijk nog wel een significante hoeveelheid water van de Jordaan in de Dode Zee?  

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)