Bepaling van soortelijke warmte van water

Nicky stelde deze vraag op 13 maart 2019 om 22:36.

Quote

 Hallo, 

Voor een practicum van natuurkunde moet ik de soortelijke warmte van water berekenen. Ik heb 200 gram water. Een dompelaar en ik moet de temperatuur elke 15 seconden meten. Je kan de toegevoegde warmte bereken. Met E = P × t 
De grafiek is krom. Ze zeggen : "bepaal uit de steilheid van de helling in de grafiek se soortelijke warmte van water". Ik weet Q = c × m × dT
Maar hoe bepaal ik de steilheid van mijn grafiek als het krom is? En als ik de steilheid bereken is het dan dT/dt dus dan bereken ik de temperatuurstijging per seconde maar wat kan ik hiermee doen? Hoe ga ik verder? Hoe kan ik de soortelijke warmte berekenen uit de steilheid van de grafiek? Ik hoop duidelijk te zijn geweest. 


Bijlagen:

Reacties:

Henk
13 maart 2019 om 22:39
Quote
Weet je de dT al?
Nicky
13 maart 2019 om 22:42
Quote
Je moest stoppen als de temperatuur boven 70 graden celsius komt.
Nicky
13 maart 2019 om 22:45
Quote
Of moet de grafiek een rechte lijn zijn?
Jan van de Velde
14 maart 2019 om 00:21
Quote

Nicky plaatste:

Of moet de grafiek een rechte lijn zijn?
In theorie is ze dat. Maar helemaal in het begin moet de dompelaar zelf nog opwarmen, en is je roerwerk misschien nog niet goed op gang, en tegen het eind zul je ook al wel wat energie gaan verliezen naar de omgeving. Meetonnauwkeurigheden als boven zijn er altijd, en daar zul je kritisch mee moeten omgaan. 


Nicky plaatste:

als ik de steilheid bereken is het dan dT/dt dus dan bereken ik de temperatuurstijging per seconde maar wat kan ik hiermee doen? Hoe ga ik verder? Hoe kan ik de soortelijke warmte berekenen uit de steilheid van de grafiek? 

zoals je zelf al opmerkt gaat dat rechtstreeks niet lukken. De eenheid van soortelijke warmtecapaciteit is J/kgK

Die kelvin is de eenheid van temperatuur (dT) dus dat is al één.

Aan jou nu om uit je start- en meetgegevens die J/kg om te toveren tot iets als " constante · dt ", zodat je met de dt/dT uit je grafiek en die "constante" toch die soortelijke warmte kunt halen.

Ik vind trouwens wel dat er vreemde getallen bij de assen van je grafiek staan. En nog een tip: op een computer kun je een schermafbeelding maken, onder windows met de printscreenknop, of met het knipprogramma. Kwalitatief zóóóveel beter en leesbaarder dan een gsm-fotootje van een computermonitor.

Groet, Jan
Nicky
14 maart 2019 om 02:00
Quote
Beste Jan,

Maar hoe kan ik de steilheid van de grafiek bereken? Eerst wou ik doen : de toegevoegde warmte is de Q en m weet je en ik dacht dT is 70-29= 41 dus zo de c berekenen. Maar toen las ik dat ze me de steilheid van de grafiek vragen en hiermee verder te gaan. Dus toen was ik in de war. Want hoe kan ik van mijn grafiek (dat niet recht is ) de steilheid berekenen?

Groeten,
Nicky
Theo de Klerk
14 maart 2019 om 07:47
Quote
Net als de snelheid op een bepaald tijdstip: bereken de helling van de raaklijn . Want uit jouw metingen lijkt geen constante waarde voor c te volgen.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)