Stroom en Lading

erwin stelde deze vraag op 13 maart 2019 om 17:34.

Quote

Waarom gaan elektronen van plus naar min en de stroom van min naar plus 

Reacties:

Jan van de Velde
13 maart 2019 om 18:41
Quote
Dag Erwin,

Da's net andersom. Per afspraak loopt de "elektrische stroom" van plus naar min, maar elektronen stomen van min naar plus. 

Een stroom, of dat nou elektrisch is, of water, loopt altijd van een plek met overschot naar een plek met tekort. 

Tweehonderd jaar geleden, toen ze wel al met elektriciteit experimenteerden maar nog geen idee hadden hoe atomen in elkaar zaten, spraken ze dus af dat de stroom zou lopen van plus (logisch teken voor overschot) naar min (logisch teken voor tekort) 

Pas honderd jaar later kwamen ze erachter dat wat er door een draad stroomde de elektronen van atomen waren. De lading van die elektronen noemen we min, en de lading van de protonen, die in de atomkern vastzitten, plus. 

En toen was er dus een probleem toen in gewone draden eigenlijk negatieve ladingen bleken te lopen en negatieve ladingen logischerwijs zullen stromen van een plek met veel negatieve ladingen (en dus erg "min") naar een plek met (te) weinig elektronen (en dus erg "plus"). Er waren al duizenden boeken over elektrische stroom, die hadden het allemaal over een stroom van plus naar min; ga die eens allemaal herschrijven. En iedereen was dat gewend. Afleren is moeilijk.... Dus hebben ze dat zo maar gelaten.

Dus onthoud:
  1. een elektrische stroom loopt van plus naar min
  2. elektronen lopen van min naar plus,

Om te rekenen aan elektrische stroom doen we net alsof er altijd positieve ladingen stromen (en die bestaan hoor, denk maar aan positief geladen ionen in een oplossing met daarin een paar elektroden) . Maar als je weet dat er in werkelijkheid elektronen stromen, of andere negatief geladen deeltjes, dan gaan die dus andersom. 

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)