het niet zien van wit in een zwart-wit bank

a. van gorchom stelde deze vraag op 12 maart 2019 om 17:01.

Quote

Ik heb 2 jaar lang ongeveer 4 x per week in een woning van een kennis gezeten, gelopen, zelfs schoongemaakt gedurende een half uur tot vaak langer (tot b.v. 2 uren), waar een vrij grote, zwarte hoekbank stond.(Je kon er op liggen en daarnaast konden er nog 2 personen zitten + nog een extra stuk). Het is een redelijk groot appartement met hoog plafond en de bank stond regelmatig anders en vrijwel los in de ruimte. Ik was er gedurende ochtend,en/of middag en/of avond (met licht); wisselend. Na 2 jaar kwam ik er wat minder en toen ik een paar maanden niet was geweest, vorig jaar, en er binnen kwam zei ik: He, je hebt een nieuwe bank gekocht. Het antwoord was: Nee, en een beetje verbaasd. Ook een ander beaamde het later, al hoefde ik voor mezelf geen bewijs, omdat ik me al bewust was van een vreemd verschijnsel. De bank zag ik vanaf toen ook als zwart en wit en niet alleen zwart. Vorm was altijd gelijk. Zit- en schoudervlak waren zwart en achterkant (waar ik vaak genoeg tegenaan had geleund of over geleund of op gezeten of schoongemaakt) was helemaal wit en zijkanten wit en onderkant voor bij voeten was geheel wit. Spierwit en gitzwart de rest. Het leek mij later, bij het erna volgende bezoek, dat het witte gedeelte groter voor mij was geworden inmiddels, alsof ik de eerste keer bij het zwart/wit zien, het witte minder duidelijk nog had gezien.
Ik zou graag willen weten of bekend is hoe dit komt.
Zelf heb ik inmiddels wel gedachten erbij ontwikkeld, maar dit maakt hier het verhaal te lang.
Een ander vindt dit volgens mij niet echt heel indrukwekkend, denk ik, maar ik zie het als onderdeel van een veel groter gegeven. Heb nooit zoiets met kleuren (of met zwart/wit) meegemaakt, enkel weet ik dat bij bepaalde kleuren blauw (richting turquoise) en groen de ene persoon vaker groen noemt en de ander vaker blauw.

Reacties:

Jan van de Velde
12 maart 2019 om 18:17
Quote

a. van gorchom plaatste:

Ik zou graag willen weten of bekend is hoe dit komt.

Ik heb geen idee. Dit is in elk geval eerder een biologisch/psychisch verschijnsel dan iets natuurkundigs. Kleur- en contrastwaarneming is sowieso iets waar de hersenen, overigens om de beste redenen, een potje van kunnen maken. Computers war je grafische dingen mee wil doen hebben speciale grafische kaarten nodig voor al dat rekenwerk, en je hersens besparen ook graag op rekencapaciteit. Daarvan maken illusionisten dankbaar gebruik, en we hebben er ook de duizenden "gezichtsbedrog"-afbeeldingen aan te danken.en dit is ook een fameuze:Groet, Jan
a. van gorchom
12 maart 2019 om 20:38
Quote
Beste Jan,
Dank je voor het snelle antwoord.
Bij de gezichtsbedrog-afbeeldingen, is er nog altijd een kleurschakering aanwezig en/of breedte, diepte en lengte verschil.
Ik noem het in eerste instantie ook niet echt natuurkundig, maar er is toch niet altijd zo'n scheiding tussen gebieden als wordt aangenomen.
In dit geval viel het Wit helemaal weg en werd constant opnieuw door het zwart ingevuld of overgenomen, door mijn ogen (constante invulling..aanname.....), totdat er blijkbaar na 2 jaar iets was veranderd.
Deed me wel terloops denken aan het verhaal m.b.t. Columbus/Zuid-Amerika, dat ik jaren geleden vernomen had over "inboorlingen" die tijdens die (plunderende) " ontdekkingsreizen", nietsvermoedend op het strand verbleven en het aanvarende schip niet hadden gezien. Ze bleken de boot niet gezien te hebben, uitgelegd als, dat een schip in hun ervaringswereld niet bestond, en ze het daarom niet konden waarnemen.
Alsnog bedankt.
Theo de Klerk
12 maart 2019 om 21:11
Quote
zo is er ook een filmpje over man in gorillapak die langs een lift loopt waar mensen voor staan. Veel kijkers zien de hele gorilla niet. Soms zoek je iets dat voor je neus ligt... het lijkt er inderdaad op dat je hersenen, al filterend, je voor de gek houden.
a. van gorchom
13 maart 2019 om 18:53
Quote
Hoi Theo,

M.b.t. dat filmpje denk ik dan, niemand verwacht gauw een man in gorillapak bij een lift, of het moet carnaval zijn. Aanname, acceptatie door je denken en voelen in relatie met fysieke zintuigen.
Hoe vaak is er al niet bij rechtzaken (onder ede) zo'n persoon in gorillapak niet gezien of juist wel gezien?
Theo de Klerk
14 maart 2019 om 07:39
Quote
Klopt - zoals Aboriginals een schip niet zien hoewel het er overduidelijk is. Waarom jij iets dat (nemen we aan, of was het een toverstok-achtige bank?) steeds dezelfde kleur heeft anders waarneemt, blijft voor ons een raadsel.
a. van gorchom
14 maart 2019 om 17:46
Quote
Hallo Theo,

Dank.

Nee, het is een leren bankstel met een grote zwarte zit- en rugoppervlak en een volledig witte achterkant en volledig witte onderkant en geheel  witte zijkanten.

Het is goed, te merken, dat niet iedereen voldoende heeft aan antwoorden als ... oh vreemd .....,
....., maar willen weten wat er achter zit.

Groeten

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)