Wetten van kirchhoff in som

max stelde deze vraag op 18 februari 2019 om 18:32.

Hoi,

Ik zat vast met de wetten van kirchhoff, ik heb al een aantal filmpjes gekeken op youtube maar kom er nog steeds niet uit. Ik ben de opgave van hofstede aan het maken (is geen huiswerk, is eigen interesse om het te snappen). 

De schakeling:
 

Ik heb  hem nagetekend, kloppen de ''stroom vergelijkingen'' die ik al heb gemaakt? 


Ik heb ook begrepen dat er een aantal regels zijn verbonden aan het maken van dit (volgens Ralph Meulenbroeks) dat als je van - naar + gaat je positief moet opschrijven en + naar - negatief. Als weerstanden met de stroom mee gaan, negatief en als weerstanden tegen de richting in gaan positief.

Zou iemaand mij hierbij kunnen helpen?

Grt max

Reacties

Theo de Klerk op 18 februari 2019 om 19:38
je moet nog even nadenken: als een stroom zich splitst in een knooppunt dan verdeelt I1 zich over I2 en I3. daarmee is I1=I2+I3 maar niet samen nul. Draai je de richting van I2 en I3 om, dan geldt wel dat stroom niet uit niks komt: in=uit, I1+(-I2)+(-I3)=0

Zo is ook I4+I6= I7=I1 (er verdwijnt geen stroom in een batterij)

Kijk bij elk van de knooppunten en daar geldt dat stroom erin = stroom eruit. Er blijft niets in zo'n knooppunt achter.

In de I4 tak ben je een weerstand kwijt

Kijk je naar spanningen dan tel je gaande van een - naar een + de spanning op (bijv na 1,5 V batterij) en bij spanningsval over een weerstand (bijv 1 V) trek je die eraf: voor de weerstand is de spanning 1,5 V door die batterij, na de weerstand is de spanning 1 V lager: nog maar 1,5 - 1 = 0,5 V . Verderop zal uiteindelijk nog eens 0,5 V afnemen zodat de netto kring 0V omvat: evenveel erbij als eraf.
Hierbij moet je wel kijken naar de stroomrichting. De spanning neemt af over een weerstand in de richting van de stroom (U=IR). Hij neemt echter toe als je tegen de stroomrichting ingaat (U=-IR). Ook de I1 gaat van + naar - pool van de batterij (anders dan "normaal") en daarmee daalt de spanning van rechts naar links over de batterij met -10 V
Theo de Klerk op 23 februari 2019 om 09:26
Zo zal bij de kruispunten moeten gelden:
K1: I1=I2+I3
K2: I3=I4+I5
K3: I6=I2+I5
K4: I7=I1=I6+I4

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)