Spanningsdeler

Nancy stelde deze vraag op 18 februari 2019 om 08:46.

Hallo, 

Ik zit al een tijdje met deze vraag, maar ik kom er niet uit:
Ik dacht dat het schuifcontact (het pijltje) meer aan de rechterkant van schuifweerstand S zou zitten nadat je S verschuift naar links. De stroom door S moet dan een kleinere weerstand doorlopen ten opzichte van de situatie daarvoor en dat zorgt ervoor dat de spanning op een andere manier verdeeld wordt. De spanning over S en P wordt kleiner, wat automatisch betekent dat de spanning over Q groter wordt. U=I*R, dus de stroom door P zou moeten afnemen en die door Q toenemen (antwoord C), want de waarde van de weerstanden verandert niet. 

Het antwoord is echter B: de stroom door P neemt toe en die door Q neemt af. Ik snap niet hoe dit kan, als de schuif S naar links wordt verplaatst. Hoe kan de spanning over P dan groter worden? 

Ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.


Reacties

Theo de Klerk op 18 februari 2019 om 11:21
volgens kirchoff is de spanning over P en het stukje  X-pijl to rechterkant S gelijk. En beide delen staan parallel. Schuif meer naar X betekent grotere weerstand S en gelijkblijvende P. Hoe zal de stroom door de parallelle S en P dan veranderen?
Jan van de Velde op 18 februari 2019 om 11:43

Nancy plaatste:

Ik dacht dat het schuifcontact (het pijltje) meer aan de rechterkant van schuifweerstand S zou zitten nadat je S verschuift naar links. 

volgens mij begrijp je niet wat daar staat.
in rood de nieuwe plaats van "de schuif" S. (zie je opdracht voor de lettterlijke tekst) 


groet, jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)