Effectieve veerconstante

Bas stelde deze vraag op 13 februari 2019 om 22:46.

 Goede avond,

Wat wordt er bedoeld met effectieve veerconstante? 

Ik begrijp niet wat er wordt bedoeld met het woordje effectief als het gaat om veerconstante. 

Met vriendelijke groeten,

Bas.

Reacties

Jan van de Velde op 13 februari 2019 om 23:35
dag Bas,

Goeie vraag, ik kan er ook niet direct een goeie definitie van vinden. Google geeft er ook maar een paar hits op, maar ook daar vind ik zo gauw niks dat me in staat stelt om te begrijpen hoe een auteur die term bedoelt als in tegenstelling tot gewoon "veerconstante". Ik vermoed dus dat dit door de auteurs zelf bedachte uitdrukkingen zijn die uit de context begrepen moeten worden.

Ik kom hem in één context tegen als een soort "resultante", zeg maar een totale veerconstante van een systeem van meerdere veren met elk hun eigen veerconstante. Bijvoorbeeld twee veren van 3 N/m parallel geeft een systeem met een "effectieve veerconstante" van 6 N/m. 

Elders lijkt hij nog gebruikt om te bedoelen dat een "veerconstante" een eigenschap is van een ideale veer, massaloos, en een perfect rechtevenredig verband tussen T² en aangehangen massa, terwijl elke èchte veer natuurlijk niet massaloos kan zijn. De gemeten veerconstante lijkt daar de "effectieve" genoemd te worden, maar ik begrijp niet met zekerheid dat volledige verhaal, dus ik trek mogeljik de verkeerde conclusie.

Kun jij de volledige context geven waarin je die uitdrukking "effectieve veerconstante" aantrof? 

groet, Jan
Bas op 14 februari 2019 om 23:29
Inleiding practicum trillingen en golven:

Inleiding
In dit practicum wordt het gedrag van massa’s aan schroefveren met verschillende veerconstanten bestudeerd. De veren kunnen parallel, figuur 1, en in serie, figuur 2, geschakeld worden en daarvan kan de effectieve veerconstante worden bepaald.

In de rest van de tekst wordt alleen maar gerekend met de effectieve veerconstante. Stel je hebt een blokje met massa m aan twee veren hangen (parralel geschakelt). Waarschijnlijk kan men die twee veren als een veer zien met een veerconstante k. Die effectieve constante komt af van die twee veren. Dat is wat ik zelf denk. Die ene veer gedraagt zich hetzelfde als die twee veren. Eigenlijk is het een versimpeling van een probleem. Die effectieve veerconstante kan waarschijnlijk gehaald worden uit vergelijkingen met krachten. Wat ik nu zeg kan ook totaal fout zijn.
Theo de Klerk op 15 februari 2019 om 00:21
dan lijkt "effectief" hetzelfde te betekenen als "vervangingsweerstand" in elektriciteitsschakelingen.
Twee veren in elkaars verlengde maakt de veer half zo sterk: 1/C1 + 1/C2 = 1/CEff
twee veren parallel doen ieder hun werk en geven een sterkere veer: C1 + C2 = CEff

zie ook https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/484 en https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/22961

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)