krachten in een optrekkende auto

Danny stelde deze vraag op 05 februari 2019 om 21:44.




Ik weet niet hoe ik moet beginnen met vraag c en begrijp niet wat de verschil is tussen de kracht die de stoelleuning uitoefent en de totale kracht die de stoel uitoefent

Reacties

Jan van de Velde op 05 februari 2019 om 22:35
Dag Danny,

Van een boek drukken we de volledige tekst ook niet af op de kaft. Ik heb je vraag dus verplaatst uit je titel naar je bericht, en van je titel een passende titel gemaakt.



naast elkaar schetsmatig de bedoelde krachten van je vragen A, B en C.
A, de normaalkracht van de stoel op Jurgen, tegengesteld aan de zwaartekracht.
B: de kracht van de leuning op Jurgen zodat jurgen even hard versnelt als zijn auto en dus in zijn auto op zijn plaats blijft
C: de krachten van A en B samengesteld tot één nettokracht

Kun je nu gaan rekenen?

groet, jan
Science op 07 februari 2019 om 23:54
Dag Jan,

Ik heb een soortgelijke opgaven, maar bij dit geval is het afremmen.
Ik wouw nog wel vragen waarom A ook wordt meegeteld gezien dat alleen de evenwijdige krachten moeten worden bijgeteld, in dit geval B, de kracht van de leuning.
Bij het afremmen worden de zwaartekracht en de kracht van de gordel uitgeoefend op de bestuurder, maar toch tellen alleen de evenwijdige krachten bij het berekenen van de kracht die de gordel uitoefent mee volgens de tweede wet van Newton.

Mvg,
Science Student
Jan van de Velde op 08 februari 2019 om 00:37
dag ScienceStudent,

Je ziet over het hoofd dat de vraag van Danny het eerst heeft over de kracht van de zitting, dan over de kracht van de leuning, en vervolgens over de kracht van de stoel als geheel. 

Jouw kwestie gaat alleen over de kracht van de gordel, en laat de rest buiten beschouwing. Ook die kwestie zal in de praktijk overigens véél gecompliceerder zijn dan alleen een theoretisch puntvormige massa met slechts een horizontale voorwaartse snelheid. Vraag maar aan de eerste de beste crash test dummy. Maar laten we zo diep niet gaan denken, want dan komen we er niet meer met één simpel 17e eeuws formuletje (met overigens alle , heel veel zelfs, respect voor Sir Isaac), maar zullen we een compleet computermodel moeten gaan bouwen.  

Laten we het maar houden bij

...alleen een theoretisch puntvormige massa met slechts een horizontale voorwaartse snelheid.


Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)