Draaien van aardas

Bart stelde deze vraag op 31 januari 2019 om 11:48.

 Hallo heren even vraagje - hoe blijft de aarde op zijn vaste snelheid rond zijn as maw welke kracht is hiervoor verantwoordelijk ? 

Reacties

Theo de Klerk op 31 januari 2019 om 12:40
Geen. Dat is juist zo leuk. Er zijn een aantal behoudswetten (dwz we hebben nooit afwijkingen geconstateerd, moeder natuur krijgt geen bekeuring als ze ineens toch afwijkt) die gelden.
Eentje is behoud van energie: de aarde draait rond de zon. Al miljoenen eeuwen lang. Het kost geen energie.
Eentje is behoud van (draai-)impuls: een voorwerp dat ronddraait zal dat zonder invloeden van buitenaf blijven doen. Daarom draait de aarde ook al 4 miljard jaar om zijn as. 
De enige externe "stoorfactoren" zijn de wrijving van aardbodem met de waterplas van de oceanen die door de maan tot eb/vloed worden bewogen. Daardoor neemt de draaiimpuls langzaam af en gaat de dag steeds langer duren.

Hoe het ooit tot draaien is gekomen (en daarna behouden bleef) is onderwerp van onderzoek naar het ontstaan van het zonnestelsel. Allerlei theorieën die lijken te kloppen, maar definitief weten we het nog niet.

Maar er zijn dus geen krachten aanwezig voor het constant blijven draaien. De voorwaarde is juist dat er geen krachten mogen zijn om alles hetzelfde te houden.

Er is wel een kracht (wrijving) die de draaiing tegenwerkt. Een kracht kan ook de draaiing versnellen maar die is er niet.  Zonder kracht blijft alles bij het oude (constante draaiing of beweging). Met een kracht wijzigt het: sneller of langzamer afhankelijk van hoe de kracht werkt.
bart op 31 januari 2019 om 16:13
Wonderlijk blijft het ! Bedankt Theo . 
Theo de Klerk op 31 januari 2019 om 16:35
Ik denk dat de verwondering vooral zit in het feit dat dit anders is dan je ervaring. Een draaitol komt tot stilstand. Een spinnende bal stopt ermee.
En heel lang (tot de 15-16e eeuw) heeft men ook steeds, net als de oude Grieken, gedacht "de natuurlijke toestand van een voorwerp is stilstand".

Maar wat ze zo lang over het hoofd zagen is dat die voorwerpen tot stilstand komen omdat ze energie kwijtraken (en dus niet constant houden). Aan de wrijving. Van bal met vloer, bal met lucht enz. Die wrijving is nogal onzichtbaar maar wel essentieel. Zonder wrijving kun jij geen stap verzetten (probeer maar eens op spiegelglad ijs: er is wel wrijving maar veel minder dan op een kale stoep). 

Dus dat de aarde blijft ronddraaien om zijn as en om de zon heeft alles te maken met het feit dat de aarde als bol geen wrijving ondervindt van het heelal. Er is daar niks (ook geen ether). Was die er wel, dan hadden we al snel langere dagen gehad en misschien wel spiraalsgewijs op de zon afgekacheld. Ook geen prettig vooruitzicht.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)