waterniveau en zwaartekracht

Cindy stelde deze vraag op 28 januari 2019 om 23:07.

 Beste lezer,

Ik kwam op internet een plaatje tegen over geoide en dat leidde tot een vraag.

Stel er is een groot binnenmeer wat geen invloed ondervindt van eb en vloed. Dat meer heeft langs  een kant een groot rotsgedeelte of berg. Kan het dan zo zijn dat, door de zwaartekracht van die berg, het water daar hoger staat dan de andere kant van t meer/ tegen de berg omhoog wordt getrokken?

Reacties

Theo de Klerk op 28 januari 2019 om 23:21
Nee.
Eb/vloed komt door aantrekking van de maan. Het water in het meer zal ook zo aangetrokken worden maar gezien de omvang en beslotenheid van het meer zal het resultaat marginaal zijn (in een oceaan kun je hele volumes water meetrekken - in het meer komt het niet voorbij de rand).
De zwaartekracht zal vooral van de bolvormige aarde zijn. De uitstulpsels als bergen hebben vrijwel geen massa (tov de aardbol) en zullen dus ook geen merkbare invloed hebben.
Cindy op 28 januari 2019 om 23:25
Dank voor t beantwoorden.
Jan van de Velde op 28 januari 2019 om 23:26
dag Cindy,

Ja, dat kan, en zal, gebeuren. Stel je er niet teveel van voor, dat effect van een flinke berg gaat op zijn allerbest in millimeters gemeten worden. En denk niet dat dat betekent dat je zonder speedboot kunt gaan waterskiën, want wat voor dat water geldt geldt dan net zo goed voor de skiër.  

Een voorbeeld op grotere schaal is bekend. De enorme ijsmassa (duizenden vierkante kilometers, en kilometers dik) op Groenland trekt het zeewater rondom Groenland met vele meters omhoog. Als al het landijs op Groenland zou smelten zou het zeeniveau wereldwijd met gemiddeld 7 m stijgen. Maar, aan de Groenlandse kust zal het met ca 7 m dalen, rond Schotland (op ruim 2000 km afstand) zou men er niks van merken, en in Nederland zal het hoogstens een meter of zo stijgen (nog erg genoeg). Op andere plekken in de wereld zou het tot meer dan 8 meter kunnen stijgen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)