Maanvraag

Dolf stelde deze vraag op 16 januari 2019 om 08:04.

 Hallo . Ik fietste met mijn vriendin eergisteren rond 1400 buiten en we zagen de maan voor praktisch de helft verlicht terwijl het een week later 21 januari al volle maan is. Wij vroegen ons af hoe het kan dat er nog zoveel maan onverlicht was ( bijna de helft ) terwijl hij over een week al vol zou moeten zijn ? Grt Dolf 

Reacties

Jan van de Velde op 16 januari 2019 om 08:23
Dag Dolf,

dat is omdat de maan in ruwweg 4 weken, (29 d 12 h 44 min 2.9 s) een rondje rond de aarde draait, zoals we dat vanaf de aarde zien dan (synodische periode) 
  • dus dat is één week om van nieuwe maan (een donkere schaduwschijf) naar halve maan te gaan, 
  • een week van halve maan naar volle maan, 
  • weer een week van volle maan naar halve maan, 
  • en dan de laatste week weer terug van halve maan naar nieuwe maan.



Wat je opmerkte is dus gelukkig :)  "helemaal volgens de regels" 


Groet, Jan
Dolf op 16 januari 2019 om 09:09
Haha ja natuurlijk ! Dank ! 
dolf op 17 januari 2019 om 11:17
Nog maanvraagje Jan die me te binnen schoot - ik zag laatst ook rond het middaguur de maan als een sikkel aan de hemel . Als ik de zon hoog aan de hemel zie staan en de maan is een sikkel , dan staat de aarde er kennelijk op dat moment niet tussen . Maar hoe kan de maan dan toch een sikkel zijn ? Groet , Dolf
Theo de Klerk op 17 januari 2019 om 11:22
De aarde staat zelden precies tussen de maan en de zon in hetzelfde (ecliptica) vlak. Alleen als dat zo is kun je een maansverduistering verwachten. 
De maanbaan staat 5º scheef t.o.v. het vlak zon-aarde dat hij vanaf de zon gezien bovenlangs of onderlangs gaat. En dan kan die maan gewoon beschenen worden en kunnen wij dat sikkeltje zien.



Bijgaand plaatje van NASA geeft dit goed weer. (zie ook https://earthsky.org/space/why-is-the-moons-orbit-tilted-collisionless-encounters ) voor mogelijke verklaringen daarvoor.
Aan de lichtinval te zien staat de zon ergens links van voren zodat de aarde (vanuit het midden gezien) iets meer dan de helft verlicht wordt.
Jan op 17 januari 2019 om 13:00

dolf plaatste:

 Als ik de zon hoog aan de hemel zie staan en de maan is een sikkel , dan staat de aarde er kennelijk op dat moment niet tussen . Maar hoe kan de maan dan toch een sikkel zijn ? Groet , Dolf
dat is bv een zg nieuwe maan, zie in de afbeelding van 16 januari bij de Engelse termen waxing crescent of waning crescent. De maan staat dan ongeveer tussen zon en aarde in maar een beetje naast die lijn, zodat jij alleen een randje van de beschenen zijde ziet.


https://www.jpl.nasa.gov/edu/teach/activity/moon-phases/

Hierboven zoals je de maan ziet vanaf de aarde, 29 dagen samengevat in een paar seconden. De dame is de aarde, de witte bol schuim de maan. 
Dolf op 18 januari 2019 om 06:05
Dank Jan en Theo dat is duidelijk ! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)