Warmtetransporten

Hans stelde deze vraag op 13 december 2018 om 15:23.

 Hi, ik moet voor school een simpele proefopstelling maken waarmee ik de 3 warmtetransporten kan testen in warmteverlies (isolatie) op een verwarmingsbuis. De 3 warmtetransporten zijn stroming, geleiding en straling. De proefopstelling moet ook nauwkeurig verschil laten zien tussen de 3 warmtetransporten maar ik kan niet echt een proefopstelling hiervoor bedenken. Heeft iemand misschien een voorbeeld?

Reacties

Theo de Klerk op 13 december 2018 om 15:49
stroming: kan alleen door het stromen van heet naar koud van de vloeistof of het gas in de buis (zoals water door de buizen stroomt in een CV installatie, al dan niet geholpen door een pomp). Welk verschil is er in temperatuur tussen invoer naar en uitvoer van de buis (nadat een "evenwicht" is ontstaan want eerst zal een koude buis zichzelf opwarmen)



geleiding: de warmte die van de hete vloeistof of gas wordt geleid door de buis van binnenkant naar de buitenkant (hoe heet is de vloeistof in de buis, hoe heet is de buitenkant van de buis?)

straling: dat wordt moeilijk meten: warmte afgevoerd door straling (en dus niet door opnieuw geleiding als de warme buis de omringende lucht opwarmt). Dat vereist een infra-rood meter (meeste warmte zal als IR-de straling worden afgevoerd). Een mogelijkheid zou zijn een ideaal zwarte koker om de buis te leggen en te meten hoe de temperatuur daarvan toeneemt. Al zijn deze gegevens een beetje vervuild door warmte die door geleiding van lucht tussen buis en koker op de koker komt. En tegelijk weer het uitstralen van warmte door de koker zelf.
Hans op 13 december 2018 om 15:59
Bedankt voor je snelle reactie. Ik kan nu verder.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)