warmte en warmtecapaciteit

YEMARIAM stelde deze vraag op 25 november 2018 om 17:58.

 wat is het verschil tussen warmte hoeveelheid en specifiek warmte capaciteit?

Reacties

Jan van de Velde op 25 november 2018 om 18:14
dag Yemariam,

in hoofdletters HELPP roepen in de titel heeft weinig zin op internet, dat hebben we dus maar aangepast naar een wat herkenbaarder titel.

Een hoeveelheid warmte is precies dàt, een hoeveelheid warmte, zoals een hoeveelheid vloeistof of een hoeveelheid kracht. Dat druk je uit in joule (J), bijvoorbeeld bij het verbranden van een heel waxinelichtje komt ongeveer
630 000 J warmte vrij

Met soortelijke warmte of soortelijke warmtecapaciteit of specifieke warmtecapaciteit bedoelen we hoeveel warmte één gram van een stof nodig heeft om 1°C in temperatuur te stijgen. Voor water is dat bijvoorbeeld ongeveer 4,2 joule per gram per graad (J/(g°C) 

Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van één waxinelichtje zou je dus 15 kg water 10°C warmer kunnen maken. Of 7,5 kg water 20°C warmer kunnen maken (enz) .

duidelijk zo? 

groet, Jan
Theo de Klerk op 26 november 2018 om 02:41
Vaak gebruikt men soortelijke warmte als het over een stof gaat - zoals water of koper.
Voor een voorwerp dat uit diverse materialen bestaat (zoals een waterkoker of thermosfles) gebruikt men de warmte-capaciteit: de hoeveelheid warmte (energie) nodig om zo'n voorwerp 1 graad in temperatuur te verhogen. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)