lange afstandschoten

dolf stelde deze vraag op 19 november 2018 om 22:28.

 Kogels schijnen op lange afstandschoten last te hebben van corioliseffect zag ik op een youtube filmpje . Is dit waar en zo ja hebben vliegtuigen hier ook mee te kampen ? 

Reacties

Theo de Klerk op 19 november 2018 om 22:38
Dit onderwerp is al vaker langsgekomen. Zoek op "coriolis" en vind je antwoord.
Bijv. https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/62203
Jan van de Velde op 20 november 2018 om 01:05

dolf plaatste:

hebben vliegtuigen hier ook mee te kampen ? 

"te kampen" is een groot woord: vliegtuigen vliegen veelal niet zo snel, en de correcties voor (zij)wind op de koers zullen in het algemeen zo groot zijn dat de correcties voor coriolis erbij in het niet vallen.

groet, Jan
Ruud op 27 november 2018 om 06:57
Het idee is dus dat als een kogel zich in de lucht bevindt het onderhevig is aan coriolis effect. Tenminste dat is wat de militair beweert in filmpje op YouTube . Maar dat zou betekenen dat een helicopter die een halfuurtje vlak boven de grond ' hoovert' hier nog veel meer last van zou hebben toch ! ?
Theo de Klerk op 27 november 2018 om 09:34
zie eerder genoemde link. Coriolis treedt altijd op als schijnkracht als men zaken bekijkt vanuit een roterend assenstelsel. En vanuit de helicopter bekeken draait die rond (de aarde). Vanuit de ruimte gezien (aannemend dat je daar niet met de aarde meedraait) zie je een iets andere beweging zonder schijnkracht. 
Dicht bij de aarde en met weinig snelheid tov de aarde is het effect heel klein. Daarbij maakt het uit of je hovert langs een breedtegraad (geen effect) of een lengtegraad (wel effect) of schuin ertussenin (minder effect).
Jan van de Velde op 27 november 2018 om 10:12

Ruud plaatste:

Maar dat zou betekenen dat een helicopter die een halfuurtje vlak boven de grond ' hoovert' hier nog veel meer last van zou hebben toch ! ?
vlak boven de grond "hoveren", d.w.z. zweven, d.w.z. zonder verdere verplaatsing verticaal noch horizontaal, is er geen effect, laat staan "last". 

Als hij bijvoorbeeld tot een kilometer hoog verticaal zou opstijgen op de evenaar en daar een etmaal zou blijven hangen zou hij 260 m westwaarts "afgedreven" zijn. Want hij heeft dezelfde horizontale snelheid (ca 1600 km/h) als aan het aardoppervlak, maar moet op een kilometer hoogte 6,28 km méér afleggen voor een rondje rond de aardas als het punt vanwaar hij opsteeg. Zelfde poging in Frankrijk op 45° noorderbreedte en hij drijft maar 180 m af.

Dat veronderstelt dan wel een luchtmassa die onbeweeglijk is t.o.v. het aardoppervlak, letterlijk geen zuchtje wind. Dus een echte helicopterpiloot zal geen "last" hebben van coriolis, 250 m/etmaal is een effect dat geheel verzuipt zelfs in de natuurlijke luchtbeweging van wat wij een windstille dag zouden noemen.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)