meteorologie passaatwinden

Cathy stelde deze vraag op 17 november 2018 om 15:13.

 Hallo,

De corioliskracht buigt winden op het noordelijk halfrond af naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links.
Maar wat dan met winden die over de evenaar heen waaien (zoals de ZO passaat die in onze zomer theoretisch van het subtropisch maximum op max. 15° ZB naar het equatoriaal minimum op max. 15°NB waait)? Worden die afgebogen in verschillende richtingen (eerst links dans rechts)? Maar dan is het geen ZO passaat meer.

Bedankt en vriendelijke groeten,

Cathy

Reacties

Theo de Klerk op 17 november 2018 om 17:59
Als een wind precies langs de evenaar waait, dan is de snelheid tov de grond steeds hetzelfde.
Als een wind afwijkt vanaf de evenaar en zijn snelheid behoudt dan blijkt de grond eronder steeds langzamer te draaien (want die hoeft in 1 omwenteling minder kilometers af te leggen). Relatief tov de grond lijkt de wind dan nog sneller te gaan dan bij de evenaar en snelt vooruit.
Vanaf de pool richting evenaar is het net andersom: de grond onder de wind gaat steeds sneller (grotere cirkel om 1 omwenteling ook in 24 uur te doen) en lijkt de wind dus minder hard te gaan en achter te blijven (of zelfs tov de grond van richting te veranderen).

Een ZO wind (komt uit ZO) op zuidelijk halfrond waait tegen de draairichting van de aarde in en lijkt op de grond af te remmen als die richting evenaar gaat omdat naar mate je dichter bij de evenaar komt de grond sneller draait. 
Voorbij de evenaar krijgt hij weer dezelfde snelheid en nog steeds in dezelfde richting, de grond gaat weer minder snel.
Maar door allerlei andere verschijnselen (temperatuur en druk vooral) zal de windbeweging niet ongestoord doorgaan maar afwijkingen vertonen.

Jan van de Velde op 17 november 2018 om 20:47

Cathy Brolet plaatste:

 wat met winden die over de evenaar heen waaien (zoals de ZO passaat die in onze zomer theoretisch van het subtropisch maximum op max. 15° ZB naar het equatoriaal minimum op max. 15°NB waait)? Worden die afgebogen in verschillende richtingen (eerst links dans rechts)? 

yep.

hij zal al niet zo heel erg zuidoostelijk beginnen, want het corioliseffect is nabij de evenaar niet zo heel sterk (kleine omtrekverschillen per graad breedteverschil), en voorbij de evenaar buigt hij geleidelijk om:

https://en.wikipedia.org/wiki/Intertropical_Convergence_Zone

When the ITCZ is positioned north or south of the Equator, these directions change according to the Coriolis effect imparted by Earth's rotation. For instance, when the ITCZ is situated north of the Equator, the southeast trade wind changes to a southwest wind as it crosses the Equator.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)