Elektrische en magnetische velden

ruud stelde deze vraag op 16 november 2018 om 14:30.
Boiler van 800 ltr heeft een elektrische spiraal die wordt aangesloten op een stroomkabel van 6/8 kV, de boiler staat op een vloer boven de stadsverwarming, we ervaren een hoog magnetisch veld van +/- 1200/2000 nano tesla. Is het mogelijk dat deze boiler dat kan veroorzaken, boiler staat +/- 40cm boven buizen van stadsverwarming.

Reacties

Theo de Klerk op 16 november 2018 om 14:45
Dit soort juridische vragen kunnen op deze site nauwelijks worden beantwoord. De situatie hangt van te veel niet ideale omstandigheden af die zich met ideale situaties niet laten vergelijken.  Een stroomkabel van 6 kV op zich zegt niets: een magnetisch veld ontstaat als er een stroom loopt. De spanning geeft weliswaar aan hoeveel energie daarbij gemoeid is, maar de weerstand (van o.m. kabels en boiler) bepalen de stroomsterkte.
De stroomsterkte bepaalt het magnetisch veld - en daarbij is het van belang of het een gelijkstroom met statisch veld is of een wisselstroom met een telkens wisselend magneetveld.  De veldsterkte neemt vanaf de bron snel af (met 1/r als r de loodrechte afstand tot de draad is). Of 1-2 μT op de meetplek veel is kan ik niet beoordelen.

De boiler zelf zal geen bron van magneetvelden zijn - dat kunnen wel de stroomdraden binnen de boiler zijn die waarschijnlijk rondgewikkeld zijn als spoel om via stroom warmte te ontwikkelen om het water op te warmen. Zo'n spoel kan een magneetveld ontwikkelen.

Magneetvelden kunnen wel worden geleid (zoals in weekijzeren kernen in transformators) of verzwakt (d.w.z. de worden omgeleid) maar niet worden gestopt - in tegenstelling tot elektrische velden (kooi van Faraday). Of en hoeveel er omgeleid wordt hangt af van hoe de boiler is gemaakt, wat er in de omgeving staat e.d.

Ik doorzie ook niet helemaal wat de stadsverwarming op zich hiermee van doen heeft: dat is meestal heet water dat door buizen wordt gepompt. Die geven geen magneetvelden maar houden die naar alle waarschijnlijkheid ook niet veel tegen.
Er is een eeuwige discussie over of en in welke mate een menselijk lichaam gevoelig is voor magnetische velden. Dat lijkt nogal per persoon te wisselen en objectieve maatstaven zijn hiervoor nog niet gevonden.

Samengevat: in de werkelijkheid van een boiler en stroomkabels is van alles mogelijk omdat van alles het ideale plaatje kan verstoren. Niet een beetje, maar veel. We kunnen je vraag dus niet met ja of nee beantwoorden.
Jan van de Velde op 16 november 2018 om 15:40

ruud plaatste:

we ervaren een hoog magnetisch veld van +/- 1200/2000 nano tesla. 
dat is dus ongeveer 1 tot 2 microtesla. 
Het aardmagnetisch veld, je weet wel, dat veld waarop de kompasjes werken, is in Nederland om en nabij 50 microtesla.

Nou is het aardmagnetisch veld natuurlijk eentje met een constante richting. De frequentie waarmee zo'n veld wisselt lijkt een versterkende factor te zijn voor de mogelijke (nog niet aangetoonde) invloed op de omgeving. 


https://www.rvo.nl/sites/default/files/sn_bijlagen/bep/60-Hoogspanningsverbindingen/Randstad-380-kV-Algemeen/Overig/TenneT-brochure-Elektrische-en-Magnetische-velden-295004.pdf
de Gezondheidsraad heeft het over aanbevolen grenswaarden van 100-120 μT (voor wisselende velden), en die zijn eigenlijk nergens anders op gebaseerd dan op extreme voorzichtigheid. Want ook onderzoeken met veel hogere waarden tonen tot nu toe geen negatieve effecten aan. Zo rond de 100 μT ondervind je dan als je jezelf letterlijk rond een 50 Hz hoogspanningskabel van 150 kV draait. Op 10 m afstand, laten we zeggen midden onder die lijn op de grond, is dat afgenomen tot enkele microtesla's, ongeveer wat jij meet, al vertel je er niet bij waar jij meet, of waarom.  

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)