dubbele zon boven Agadir

Dusty stelde deze vraag op 14 oktober 2018 om 19:29.
Wel raar dat ik wel de zon en maan gezien heb in Agadir 

Reacties

Theo op 14 oktober 2018 om 21:11
Ik krijg niet de indruk daar een zon en een maan te zien maar meer een zon en een reflectie ervan. En hoe langer ik er naar kijk, hoe waarschijnlijker dit lijkt. Reflectie in de camera? Door de wolken? Het lijkt geen super-heldere hemel (veel nevel). De "maan" heeft ook geen enkele doortekening van zeeen of kraters.

De zogenaamde maan is ook bijna even helder als de zon - zeker niet waar. Nog afgezien van het feit dat de maan grotendeels aan de vanaf de aarde geziene achterkant verlicht wordt en dus niet (goed) zichtbaar is.
Is de maan later in de nacht nog verschenen? Bij nieuwe maan niet, maar anders verwacht ik van wel en daarmee is die "maan" op de foto in elk geval niet de maan.
Jan op 14 oktober 2018 om 21:14
Dag Dusty,

dat is inderdaad raar. Is die foto van 3 oktober jongstleden? En heb je dat ook bewust met het blote oog gezien, of alleen door je toestel?

Ik had er nog nooit van gehoord, maar het komt kennelijk vaker voor:
https://watchers.news/2011/03/06/the-scientists-are-puzzled-with-two-sun-phenomena/
als ik die site mag geloven is er nog geen goeie uitleg voor. Ik kan hem ook zo gauw niet uitleggen. Verder dan dat het een optisch effect in de atmosfeer (of in de lens van een camera) moet zijn kom ik niet. 

Groet, Jan
Dusty op 15 oktober 2018 om 09:01
Hai hai 
Ben ik weer .
Zeker geen reflexie van mijn camera en wat betreft deze foto die had ik vergroot maar ik heb er nog 1 waarop jullie kunnen zien dat de maan kleiner is en degelijk boven de zon .
Ja het was vorige week genomen boven de zee in Agradir . Iedereen daar stonden  er raar van te kijken wat wij zagen daar !
Zie foto die ik niet heb vergroot .
Gt Dusty
Dusty op 15 oktober 2018 om 09:07
Hai Jan 

Wat interessant om jou artikel te lezen .
Dus het kan wel wat ik heb gezien , alleen was het bij mij in de avond toen de zon onder ging .
 Gr Dusty 
Theo de Klerk op 15 oktober 2018 om 09:34
zo klein is het in elk geval geen maan (die is schijnbaar ongeveer even groot - daarom zijn zonsverduisteringen mogelijk). Opnieuw geen enkele tekening in de "maan" die op 3 oktober in zijn laatste kwartier is (beetje (| vormig) volgens https://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html. Voor een heldere Venus (altijd in de buurt van de zon als die zichtbaar is) lijkt het me weer te groot en is op 3 oktober ook niet te zien (http://hemel.waarnemen.com/vannacht/venus.html).

Blijft wel de vraag hoe dit te verklaren. Welke (optische?) truc haalt de natuur uit?

Wat zijn trouwens al die (dunne, pas bij vergroting beter zichtbare) parallelle dunne strepen door de lucht? Hangt ergens een groot net overheen?


En de foto wordt uit een raam genomen. Een dicht raam? Het lijkt ook alsof er een (ietwat vieze) glasplaat ergens eindigt bijna op de visuele hoogte van het gebouw verderop. Wat is dat? Een balkonrand?

Jan van de Velde op 15 oktober 2018 om 09:47

Dusty plaatste:


Zeker geen reflectie van mijn camera 
dag Dusty,

De foto lijkt genomen door een (dikke) ruit. Klopt dat?

De maan kan het overigens niet zijn geweest. Die ging op 3 oktober jl  in Marokko onder rond een uur of drie-halfvier 's middags, en stond om half zeven al ver onder de horizon:


(afbeelding gemaakt met Skygazer, waarmee je van elke plek op de wereld en voor elk gewenst tijdstip in verleden of toekomst de stand van zopn, maan, planeten en sterren kunt oproepen) 

Het kan zijn dat ik op een verkeerd tijdstip keek (tijdzone Marokko, tijdsinstelling camera, en mijn tijdsinstelling hierboven kloppen mogelijk niet met elkaar) maar ook als het pas lokale tijd  20 over 5 was was de maan al lang onder, er was toen ongeveer 4 uur verschil tussen maansondergang en zonsondergang 

Hoeveel tijd zat er trouwens tussen beide foto's, want 
1) de mirage (laten we het voorlopig zo maar noemen) staat op deze foto op een nèt iets andere plaats dan op de eerste foto die je uploadde
2) de echte zon geeft op deze tweede foto véél meer "flare" in je toestel (lijkt groter door overbelasting van de pixels) dan op de eerste. Dat kan trouwens ook veroorzaakt zijn door een automatische belichtingsinstelling) 

vergelijkende uitsnedes:




groet, Jan
Jan van de Velde op 15 oktober 2018 om 09:54
En dan nog eens wat vragen:

1) met regelmaat waait er een hele hoop Sahara-stof over West-Afrika richting Zuid-Amerika: Was het in begin oktober inderdaad erg stoffig bovenin de lucht, geen mooie blauwe hemel?

2) enig idee hoe lang dit verschijnsel zichtbaar was?

3) ben je ook nog buiten wezen kijken? Zo ja, enig verschil?  
Dusty op 15 oktober 2018 om 14:09
Hai Jan 
Deze foto is rond 18.00 à 18.30 u genomen .
Toen ik uit het raam keek zag ik 2 ronde ballen in de lucht, iedereen die zag het , foto genomen en na het nemen van een foto met mijn telefoon zonder flits kwam gelijk mist op en toen snel nog 1 genomen dus de tussentijd was niet veel een paar minuten .
Ik heb deze foto genomen inderdaad achter geblindeerd glas genomen ...eenmaal buiten was het door de mist niet zo goed meer te zien .
Die draden zijn draden om meeuwen weg te houden en verder was de zon net niet achter het gebouw verdwenen waar hij onder ging .
Ik heb hier zelf geen verklaring voor, alleen dat ik het met eigen ogen gezien heb en er een foto van heb genomen .

Groetjes 
Dusty
Jan van de Velde op 15 oktober 2018 om 18:47

Dusty plaatste:

iedereen die zag het 
De mensen buiten op het terras lijken me toch redelijk onaangedaan, Ik zie niemand wijzen of zelfs maar naar opkijken. 

 

Toen ik uit het raam keek zag ik 2 ronde ballen in de lucht,..//.. alleen dat ik het met eigen ogen gezien heb en er een foto van heb genomen .

Dus een lenseffect van je toestel was het niet.

 

Ik heb deze foto genomen inderdaad achter geblindeerd glas genomen 

Geblindeerd als in "folie op het glas geplakt"? En is die min of meer horizontale rand middenin de foto's dan misschein een kiertje waar twee lappen folie net niet perfect aansloten? 

 

...eenmaal buiten was het door de mist niet zo goed meer te zien .

1) niet zo goed meer of helemaal niet meer?
2) mist of stof? 
 

Theo de Klerk plaatste:

Voor een heldere Venus (altijd in de buurt van de zon als die zichtbaar is) lijkt het me weer te groot en is op 3 oktober ook niet te zien (http://hemel.waarnemen.com/vannacht/venus.html).

Volgens skygazer was Venus prima zichtbaar, alleen op een heel andere plek t.o.v. de zon. Zie mijn skygazer-afbeelding, vlak boven het "locatie"venstertje.

Ik heb een paar kenmerkende meeuwendraden op de ene foto gemarkeerd en die laag over de andere foto geplakt. Dat komt perfect overeen qua hoeken, dus beide foto’s zijn uit hetzelfde raam genomen. Op de foto met de kleinere zon is de mirage overigens wat opgeschoven t.o.v. de draden uit de eerste foto

Verder kan ik me vergissen, maar zon noch mirage lijken perfect rond (misschein ene verstrooiend wolkenrandje aan de bovenkant van de zon) , en waar op de foto met de "kleinere" zon deze aan de bovenkant wat lijkt uit te stulpen met een vage "outline", lijkt de mirage dat aan de onderkant te doen



 Als ik mezelf daarin niet voor de gek houd lijkt het dus een spiegelbeeld.

Groet, Jan
Jan van de Velde op 15 oktober 2018 om 20:02
Het effect is kennelijk prima te verkrijgen door een vlakke glasplaat die niet evenwijdig staat met de lens:

https://www.metabunk.org/explained-two-suns-sanibel-causeway-florida-offset-lens-reflection.t6932/

in een videootje met horizontale camera laat hij het effect zien. Als we dat beeld 90° draaien (verticaal zetten) krijgen we exact het effect van Dusty's camera, dwz nagenoeg exact dezelfde hoek:



En hier nog een mogelijke verklaring:

https://www.metabunk.org/debunked-two-suns-weird-sun-or-two-12th-may-2012-uk.t580/


Dusty gaat nu toch echt ernstig moeten verklaren dat hij/zij het met blote ogen ook zag. 

Groet, Jan
Dusty op 16 oktober 2018 om 11:56
Goedemiddag Jan,

Ik kan niet meer zeggen dan dat ik het echt met mijn blote ogen heb gezien en ook mijn man anders had ik er geen foto van genomen .
Verder was het glas geen dubbel glas en met mijn telefoon genomen .
Ik kan het ook niet verklaren !!! Maar vind het interessant wat u allemaal daarover kunt vinden .

Gr 
Dusty
Jan van de Velde op 16 oktober 2018 om 13:03

Dusty plaatste:

Ik kan niet meer zeggen dan dat ik het echt met mijn blote ogen heb gezien en ook mijn man anders had ik er geen foto van genomen .

OK, alles even op een rijtje dan:

Twee zonnen is sowieso uitgesloten. Er zijn complottheorieën die beweren dat we wel twee zonnen hebben, en dat NASA die tweede zon angstvallig voor de wereldbevolking verborgen houdt, maar dat is écht gierende onzin. 

Voor dergelijke reflecties of refracties in de atmosfeer kunnen ook de knapste koppen niet bedenken hoe dat tot een resultaat als dit zou kunnen leiden. Maar ook al zou dat op een of andere wijze wél voorkomen, dan blijft nog de vraag waarom waarnemingen altijd tot individuele waarnemingen beperkt blijven, ook uit dichtbevolkte streken. Want als er zoiets opdoet dan kan het haast niet anders of meer mensen zien en fotograferen het, en via internet weet binnen de kortste keren heel de wereld het. Ook in Agadir lopen er tienduizenden mensen met smartphones rond. Googlen in een paar talen met dubbele zon Marokko of twee zonnen Agadir zou dan na twee weken wel iets moeten opleveren. Nada..... (behalve deze discussie op Natuurkunde.nl) .

Ook in andere dubbele-zon-gevallen op internet, voorzover het niet om duidelijke photoshop- of anders getruukte gevallen van hoaxers gaat, ging het om opnames met smartphones, altijd van binnen uit, en nooit komen er uit dezelfde omgeving meerdere meldingen met vergelijkbare foto's vanaf een andere plek in de stad (tenminste voorzover ik kan nagaan). 

Dan moeten we het dus waarschijnlijk toch in  die hotelruit gaan zoeken, of in iets reflecterends in (of buiten) die hotelkamer. Misschien wel een vijver, of een glazen tafelblad, of wat ook, dat een spiegelbeeld van de zon op die (geblindeerde) ruit projecteerde. 


een "schuldig" tafeltje moet dan wel op een bijna rechte lijn tussen jouw raam en zon hebben gestaan. Het zou wel kunnen verklaren waarom dit verschijnsel niet lang duurde, en dus mede waarom het alleen bij een bepaalde (lage) zonnestand optrad. 

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)