Fenomenale zonsondergang

Esmée stelde deze vraag op 30 augustus 2018 om 12:19.

Beste redactie,

Even geleden zag ik een prachtige zonsondergang en ik wil graag begrijpen hoe de driehoekvorm in de lucht verscheen. Ik stond zelf op een vulkaan, op een hoogte van ongeveer 3300 meter. De "driehoek" werd steeds minder puntig naarmate de zon verder wegzakte. Op de foto is een andere vulkaan te zien (Volcan de Agua, Guatemala). Ik dacht zelf dat deze vulkaan voor een soort schaduw zorgde, maar dan zou de vorm van de driehoek toch andersom moeten zijn? Mijn kennis van natuurkunde is zeer beperkt haha, maar ik wil het zo graag snappen.

Met vriendelijke groet,
Esmée

Reacties

Theo de Klerk op 30 augustus 2018 om 12:54
Ik denk dat dit een kwestie van perspectief is waarbij het zonlicht voor een deel (de blauwe driehoek) wordt tegengehouden.

Normaal zou je de zon zien ondergaan terwijl vanuit de zonneschijf licht in alle richtingen gaat (360 graden rond om de zon). Het licht vanaf de zon bereikt de aarde weliswaar vrijwel in parallelle stralen, maar door perspectief zien we ze alle kanten op gaan. (Vergelijk een douchekop met evenwijdige straal en ga daar onder staan en kijk naar de kop: water stroomt boven, onder, links en rechts van je).

De driehoek suggereert een verstoring door wellicht een bergtop of -massief dat een deel van die stralen tegenhoudt waardoor je een cirkel van licht ziet met een hap eruit.


Jan van de Velde op 30 augustus 2018 om 16:59
dag Esmée,

Schitterende foto :)

Theo zou best eens gelijk kunnen hebben, dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Ik heb eens gegooglet met "special sunset" en vond een paar foto's die dat schaduw-effect lijken te bevestigen, en waar de bron daarvan ook zichtbaar is:





Voor jouw foto is dan de vraag, als je op de landkaart een lijn trekt vanaf jouw standplaats over de zichtbare vulkaan, wat ligt er dan nog achter? Nog een serieuze berg in de verte? Of zou at ook een serieuze wolk geweest kunnen zijn? De verschillende lichtsterktes -streperigheid- in jouw driehoek lijken wel wat op de effecten in de foto's die ik vond. 

groet, Jan
Esmée op 02 september 2018 om 15:24
Beste Jan en Theo, heel erg bedankt voor het delen van jullie inzichten! Ik heb nog eens gekeken op de kaart, maar volgens mij ligt er achter de zichtbare vulkaan niet nog een grote berg of iets vergelijkbaars. Het zou een wolk geweest kunnen zijn. Of misschien wordt de schaduw veroorzaakt door de top van de vulkaan direct naast mij (niet zichtbaar op de foto)? Dat is nog een klein mysterie voor mij haha, maar in ieder geval vind ik het hartstikke leuk om te lezen over lichtverstoring. Helder verhaal! 
Jan van de Velde op 02 september 2018 om 17:55

Esmée plaatste:

Of misschien wordt de schaduw veroorzaakt door de top van de vulkaan direct naast mij (niet zichtbaar op de foto)? 
Dat in geen geval. De oorzaak moet je zoeken in de punt van die driehoek, en dat is dus iets ver weg bijna recht achter die zichtbare vulkaankegel.



Groet, Jan
Madhu op 04 december 2019 om 20:31
Hallo Esmée,

Nog een kleine aanvulling op de bovenstaande reacties. Wanneer ik naar je foto kijk en je beschrijving lees, dan lijkt het me dat de zon ACHTER je onder ging en je de foto in de tegenovergestelde richting maakte. De lijnen in de lucht zijn inderdaad schaduwsporen van iets dat tussen jou en de zon in stond, dat dus ook ACHTER je lag, een andere berg of mogelijk een wolk. Waarschijnlijk zag je ook lijnen lopen als je je omdraaide richting de zon, als stralen vanuit de zon. Omdat je stralen van de zon parallel bij de aarde aankomen, lopen al deze lijnen in werkelijkheid ook parallel, maar dat ziet in in perspectief uit als stralem. Parallelle lijnen komen in het oneindige samen, daarom komen de lijnen recht tegenover de zon weer samen en dat ziet er op je foto uit als een driehoek.

Groet, Madhu.
Jan van de Velde op 05 december 2019 om 00:04
dag Madhu,

Dat Esmée de foto nam met de rug naar de zon lijkt me onwaarschijnlijk. Avondrood zie je alleen als je in zonwaartse richting kijkt.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)