Golfen - optimale hoek bij wegschieten in kogelbaan

M. stelde deze vraag op 19 augustus 2018 om 16:34.

 Gehoord dat je de golfbal het verst (longest) slaat wanneer de bal vertrekt uit een hoek van 45 graden.
Hoe is dat precies te berekenen (formules)?
Bij voorbaat dank.
Vriendelijke Groet,
Martin Luijkx

Reacties

Theo de Klerk op 19 augustus 2018 om 17:34
Dat geldt voor elk voorwerp dat zonder luchtwrijving en alleen onder invloed van de zwaartekracht in een schuine boog (kogelbaan) wordt afgeschoten.

De afstand vertikaal wordt dan, als versnelde/vertraagde beweging gegeven als h = -1/2 gt+ v0 t sin φ  + h0
en horizontaal
x = v0 t cos φ + x0
waarbij x0 en h0 resp de beginafstand en beginhoogte zijn. Meestal zijn die 0 m als het coördinatensysteem slim gekozen is.

De afstand x is het grootst als φ=45º Dat vind je door de h(φ,t) en x(φ,t) voor de langste waarde van t te vinden (als weer h(t)=0m)
M. op 19 augustus 2018 om 18:06
Heel veel dank.
Dit houdt senioren scherp.
( Martin Luijkx)
Jan op 19 augustus 2018 om 23:26

Theo de Klerk plaatste:

..//.. zonder luchtwrijving en alleen onder invloed van de zwaartekracht ..//..
en ook alleen dàn.

in werkelijkheid is er wel luchtwrijving, en dat betekent voor een praktische bal al gauw dat een optimale hoek richting de 40-35° gaat. De bal gaat dan namelijk niet een mooie paraboolbaan volgen zoals hij op de maan zou doen, maar een beetje "vermoeide" paraboolachtige, remt in horizontale zin vrij snel af: 


http://www.sciencelibrary.info/Projectile_motion

Opvallend is ook dat als een ideale hoek voor een drive 45° zou zijn, een driver een voorkant van rond de 22,5° met de verticaal zou moeten hebben, maar een veel steilere voorkant heeft.

Want er komt nog een kracht in beeld: een goeie drive heeft een optimale backspin:


https://thebiglead.com/2013/06/15/tiger-woods-golf-ball-on-impact-captured-in-slow-motion-yields-impressive-gif/

En die backspin zorgt voor een kracht tegen de zwaartekracht in, de bal probeert als het ware naar boven te klimmen:


bewerkt van https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnuseffect

De bal gaat hierboven van rechts naar links, waardoor vanuit de bal gezien de lucht er van links naar rechts langsstroomt. De backspin sleept als het ware lucht bovenlangs, waardoor meer lucht een langere weg bovenlangs moet afleggen, en dus met hogere snelheid, wat volgens Bernoulli voor een onderdruk boven de bal zorgt: een soort van vliegtuigvleugeleffect, in vliegenierstermen "lift". 

Je hoeft de bal dus niet veel hoogte mee te geven om hem lang genoeg in de lucht te laten blijven, en kunt de energie dus beter in de horizontale component van de snelheid steken. 

In een mooi en redelijk te volgen verhaal legt ene Steven Salzberg uit hoe zijn snuggere oom Hymie dus het reële aardse geval met luchtweerstand en Magnuseffect kwantificeerde (dat lukt niet met een paar formules, dat doe je dan met computersimulaties) en tot een optimale "afvuurhoek" van minder dan 20° kwam:

 https://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2013/04/29/the-physics-of-golf-whats-the-ideal-loft-to-hit-the-ball-farthest/#24c6200a6926

Ik verschil alleen van mening met Salzberg wanneer hij stelt:

The remaining difference between the actual loft of 10-12 degrees can be explained by the fact that for a drive, the ball is struck just past the bottom of the swing. This makes the launch angle slightly higher than the loft of the club.

ik denk dat dat eerder een soort van weerkaatsingseffect is: als je een bal onder een hoek van 10° tegen een muur gooit kaatst hij onder een hoek van 20° met zijn oorspronkelijke richting terug. Andersom, als je een muur (de driver) onder een hoek van 10° tegen een bal gooit   zou de bal onder een hoek van 20° moeten wegvliegen. Echter, omdat je de bal spin meegeeft zal dat weerkaatsingsverhaal niet perfect opgaan en de hoek wat kleiner worden dan het theoretisch dubbele van de "loft" van de club. 

groet, Jan
Martin op 20 augustus 2018 om 09:56
Heel veel dank, Jan.
Mijn handicap zal dalen (hoop ik).
Vriendelijke groet,

Martin
Theo de Klerk op 30 augustus 2018 om 10:34
Een "proefondervindelijk" uitgevoerd stel experimenten. Weliswaar onder Amerikaanse luchtdruk en zwaartekracht... (James Walker - Physics, 4e editie)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)