efficiënt bad afkoelen

Matthias stelde deze vraag op 09 augustus 2018 om 23:25.

hallo, ik probeer te achterhalen wat ik best in m'n diepvries stop, om het meest efficiënt een bad (thuis) af te koelen, ivm ijs-baden. met 'meest efficiënt' bedoel ik dus 'het minst volume innemend in de diepvries voor de meeste afkoeling in het badwater.'

-> ijsblokken? (omslachtig om te maken / omslachtig & duur aan te schaffen)
-> koelelementen, zoals in een frigo-box?
-> (plastic) waterflessen invriezen?
-> waterflessen met zout invriezen? (zoja hoeveel zout?)

of een combinatie van deze opties? of maakt het op zich niet veel uit?

Reacties

Theo de Klerk op 10 augustus 2018 om 00:37
Het zijn allemaal wateroplossingen, dus qua volume zal er onderling weinig of geen verschil zijn. Dan wordt het een kwestie van rechthoekige flessen ipv ronde om zo effectief mogelijk te stapelen.
Jan van de Velde op 10 augustus 2018 om 08:49

Matthias Debusschere plaatste:

-> waterflessen met zout invriezen? (zoja hoeveel zout?)

dag Matthias,

Dat in ieder geval niet: het is juist de fase-overgang van het smelten die veel warmte vraagt, per kilogram vele malen meer dan de warmtevraag voor opwarming van enkele graden, dus je wil dat je water ijs wordt in de vriezer zodat het in je bad kan smelten. 1 kg smeltend ijs kan 8 kg water ongeveer 10 graden koelen. 

PET-(limonade)flessen met water invriezen is geen probleem mits je de flessen niet volledig vult, ruwweg 80% gevuld zullen ze zeker niet scheuren. Zie ook dit sommetje over de redneck airco:
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/61974

IJsblokken maken die je gewoon in je bad kiepert en die dus onderdeel worden van het badwater lijkt me overigens de snelste manier van afkoelen: een ijsblok zal sneller smelten wanneer het in direct contact met het badwater staat, in plaats van via een fles met smeltwater rond het ijs.  

Groet, Jan
Matthias op 10 augustus 2018 om 14:35
Bedankt voor de verhelderende tips!

Zoveel mogelijk Ijsblokken maken/bemachtigen & dan eventueel aanvullen met 80% gevulde bevoreren waterflessen, dat zal het worden. 
Matthias op 10 augustus 2018 om 14:41
..en de grote ijsblokken in de waterflessen eventueel ontdoen van het plastic, zodat er rechtstreeks contact is met het water.
Markus op 30 juli 2022 om 08:27

Ik koel al een tijd met petflessen, werkt best goed, maar ik vraag me af of koelelementen het bad sneller koelen en vooral of de vriezer de koelelementen sneller bevriest ipv petflessen? 

Ik wil bij de action waar ze vrij goedkoop zijn, een groot aantal kopen, maar is het dan beter om elementen met weinig inhoud of juist met meer inhoud te nemen? 

 

Theo op 30 juli 2022 om 09:01
voor koelen maakt het uit hoe snel een vrieskast warmte kan onttrekken aan de koelelementen. Daarna nemen die koelelementen warmte over van warme stoffen die daardoor afkoelen.
De opname van warmte (of afstaan in de vrieskast) gaat volgens 
Q = m cw ΔT
Hoe groter massa m hoe meer warmte onttrokken of opgenomen kan worden. Met een vrieskast die maar een vaste hoeveelheid warmte per seconde kan afvoeren, duur het langer naarmate massa m groter is.
Hoe groter de soortelijke warmte, hoe meer warmte wordt opgenomen om de stof 1 graad op te warmen of te koelen.
Dus:
- snel afkoelen in vrieskast: minder massa, kleine cw 
- snel afkoelen warme stof: grote massa, grote cw 
Dat conflicteert maar uit nuttigheidsoogpunt is meer massa en  grote cw wenselijk ten koste van langer in de vrieskist.

Een soortgelijke situatie: een enorme berg zand (warmte) storten of weghalen. Kruiwagen (kleine m, cw) of vrachtwagen (grote m, cw)

Aangezien ik niet weet wat massa en koelstof van petflessen en van koelelementen is, is ook de keuze maken niet mogelijk. Meer is beter maar grotere cw ook

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)